Η διοίκηση Τσανάκα ρίχνει… φως στην εικόνα της πλατείας Ελευθερίας

Για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της κεντρικής πλατείας της Καβάλας κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης, με τη γνώμη των πολιτών να... μετράει στην πράξη στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος-Η αρχή θα γίνει με τον καλύτερο φωτισμό της πλατείας

Να «σουλουπώσει» τη σημερινή εικόνα της κεντρικής πλατείας της Καβάλας επιθυμεί η διοίκηση αφουγκραζόμενη τα εκτεταμένα παράπονα δημοτών για την κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί. Ταυτόχρονα, η διοίκηση θέλει να βάλει μπροστά-και ανεξάρτητα με το βραχυπρόθεσμο «λίφτινγκ»- ένα μεγαλόπνοο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο ολικής ανακατασκευής της πλατείας μετά «από ανοικτή διαβούλευση με τους Καβαλιώτες ώστε να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η πλατεία που θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια», όπως δήλωσε στον ALPHA RADIO 88.6 ο αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο και τα… απολύτως απαραίτητα

«Μετά από εντολή της δημάρχου και από το πάγιο αίτημα φυσικά των Καβαλιωτών έπρεπε να βρούμε έστω κάποια μικρά κονδύλια για να μπορέσουμε να σουλουπώσουμε τουλάχιστον την πλατεία μας. Το μεγάλο πλάνο για την πλατεία ξεκινάει σιγά σιγά, είναι ένα πλάνο για να περάσουμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης και συλλογής ιδεών είτε με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είτε με άλλο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε όλοι μαζί την πλατεία του μέλλοντος για την Καβάλα. Αυτό θα είναι ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα ξεπεράσει και τη διάρκεια της διοίκησης, όμως αυτό δεν έχει σημασία, η πλατεία όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει. Ήταν μια πλατεία σχεδιασμένη για άλλες εποχές. Υπάρχει το σχέδιο που μπορούμε να ανακοινώσουμε,  αλλά έχουμε ακόμη πολύ δουλειά και μέχρι να γίνει αυτό πρέπει η πλατεία μας να ομορφύνει, πρέπει να βαφτεί, να φωτιστεί, να έχουμε τα λουλούδια μας, το πράσινο, να είναι μια πλατεία που να μπορεί να περπατήσει ο κόσμος.

»Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, σίγουρα πάντως δεν είναι ένας χώρος συνάθροισης το βράδυ. Με βάση λοιπόν όλα αυτά έπρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί ο προϋπολογισμός ώστε να πάρουμε το κονδύλιο και να κάνουμε τις πολύ βασικές θα έλεγα, αλλά αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε η πλατεία μας να γίνει όμορφη», δήλωσε ο κ. Τουλκίδης.

Το κονδύλι για το… «λίφτινγκ»

Δε θα ξεπερνά τα 25.000 ευρώ το κονδύλι που απαιτείται για τον καλλωπισμό της πλατείας, όπως υποστηρίζει ο κ. Τουλκίδης. «Αυτά μπήκαν στην αλλαγή του προϋπολογισμού, έχει ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή, πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο και προχωράμε κατευθείαν στο έργο. Έχουμε βάλει έναν προϋπολογισμό στην ψήφιση της τάξης των 25.000 ευρώ. Θα μελετηθεί αυτό, να δούμε που μπορεί να φτάσει, υποθέσαμε με έναν πρόχειρο υπολογισμό ένα τέτοιο ποσό ώστε να δούμε την πλατεία μας λίγο πιο φωτεινή», τόνισε ο κ. Τουλκίδης.

Ο λόγος στους Καβαλιώτες

«Αυτό που σας λέω είναι ένα έργο μεγαλόπνοο, είναι ένα όραμα που πιστεύω ότι το συμμεριζόμαστε όλοι, είναι όμως οι διαδικασίες αρκετά μεγάλες, δεν είναι κάτι που θα γίνει ούτε φέτος ούτε του χρόνου, είναι μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει, να πάρουμε κάποιες ιδέες από αρχιτέκτονες, από ανθρώπους που ξέρουν να φτιάχνουν πλατείες, να κάνουμε διαβούλευση όλοι οι Καβαλιώτες και να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η πλατεία που θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε ο κ. Τουλκίδης αναφερόμενος στον ορίζοντα χρόνου του έργου ολικής ανακατασκευής της πλατείας.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πλατεία συχνά πυκνά από αθίγγανους,  αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα, αλλά μια φωτεινή πλατεία, μία πλατεία που θα μπορούσε να έχει το φως της και την ομορφιά της που θα μπορούσε να γίνει κέντρο για τον Καβαλιώτη, θα απομακρύνει σιγά σιγά όποιους άλλους δεν τη θέλουν καθαρή».