ΕΚΑΒ Θάσου: Κάτι φαίνεται να αλλάζει σε επίπεδο ενίσχυσης προσωπικού και στόλου

Διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο και τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμά Αγγελόπουλο κατά τη συνάντηση με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο ότι θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ σε όλα τα επίπεδα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο επισκέφθηκαν το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος και ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμάς Αγγελόπουλος για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την υπηρεσία, την αναβάθμισή της και τη στελέχωσή του.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Καβάλας, καθώς και στην έλλειψη προσωπικού. «Από την πλευρά της Περιφέρειας στα πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα θέλαμε να συμβάλλουμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες, όχι για να εξυπηρετήσουμε μια υπηρεσία, αλλά για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες προς τους κατοίκους και συμπολίτες μας, αλλά και τους πολλούς επισκέπτες μας», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Διαβεβαιώσεις για αναβάθμιση της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας στην περιοχή

Ο κ. Καρακατσιανόπουλος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, ενώ αναφερόμενος στο 2016 είπε ότι ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος Υγείας. «Το σύστημα Υγείας χτυπήθηκε άσχημα από τα μνημόνια, αφού ήταν στοχοποιημένο, η δημόσια Υγεία ήταν μέσα στο επίκεντρο των μνημονίων και όμως κατορθώσαμε και το  σταθεροποιήσαμε και πλέον θα πρέπει να πάμε μπροστά και δε θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Σ’ αυτόν τον αγώνα που κάνουμε για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα, όλοι θα πρέπει να βοηθάμε ο ένας στον άλλο με συνέργειες και συνεργασίες. Σ’ αυτό το πρίσμα έχουμε μια συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις υποδομές και γενικά να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Καρακατσιανόπουλος.

Θα ενισχυθεί και το εγκαταλελειμμένο ΕΚΑΒ στη Θάσο

Αναφερόμενος στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Θάσο, ο κ. Καρακατσιανόπουλος είπε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση που προσπαθούμε να το ενισχύσουμε με προσωπικό, γιατί τόσο καιρό ήταν παραμελημένο το νησί. Είμαστε σε διαδικασίες όπου το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΕΚΑΒ θα πρέπει να αποφασίσει με βάση τις υφιστάμενες αιτήσεις για μετάθεση ορισμένων υπαλλήλων στη Θάσο προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό. Αν όμως δε βγουν οι μεταθέσεις θα δούμε τι πρόκειται να κάνουμε. Υπάρχει μια λυσσαλέα αντίδραση στον τρόπο μεταθέσεων και μετατάξεων που προσπαθεί η νέα διοίκηση να προχωρήσει με βάση το τι προβλέπει η νομοθεσία, με διαφάνεια δηλαδή και με καθαρότητα. Υπάρχουν αντιδράσεις, όμως η κοινωνία θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τις ανάγκες της και όχι με βάση τις ανάγκες κάποιων συγκεκριμένων».

Μιλώντας για τις καταγγελίες που γίνονται από εργαζομένους, συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ για έλλειψη προσωπικού, χαλασμένα ασθενοφόρα, μη υπάρχοντες αντικαταστάτες κλπ ο κ. Καρακατσιανόπουλος είπε με στοιχεία ότι τις χρονιές 2010-2016 είχαν αποχωρήσει 430 διασώστες. «Το 2016 προσλήφθηκαν 186 διασώστες σε όλη την Ελλάδα και ήδη είναι σε διαδικασία ο διαγωνισμός για άλλα τόσα άτομα για να φτάσουμε τα 286 άτομα. Θα γίνει ένας ακόμα διαγωνισμός για άλλους 40 μόνιμους υπαλλήλους και θα φτάσουμε τα 320 άτομα. Έτσι υπερκαλύπτουμε πάνω από το 75% των απωλειών. Μέσα σε περιόδους δύσκολες, ας σκεφτούμε ότι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ έχουν να γίνουν από το 2010 και γίνονται τώρα για πρώτη φορά. Όσο για τα ασθενοφόρα, παραλάβαμε έναν στόλο γερασμένο με έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2007, με πολλά προβλήματα και πολλές εμπλοκές. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να πάρουμε 90 ασθενοφόρα και να ενισχυθεί η περιφέρεια με 14 οχήματα. Άρα δεν μπορεί να μιλά κανείς για καταγγελίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Στελέχωση με προσωπικό και προσλήψεις

Ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι στο παράρτημα της Καβάλας έχει έρθει καινούργιο προσωπικό μετά από χρόνια. «Έχουμε πάρει από το πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ 3 άτομα, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 1 άτομο και περιμένουμε άλλα δύο. Επίκειται η  ενίσχυση των τομέων με την κάλυψη 2 θέσεων για την Καβάλα, εκτός των 2 θέσεων του ΑΣΕΠ. Είναι και άλλες θέσεις ήδη από τους 4.000 από τον ΟΑΕΔ και 3 προβλέπονται για την Καβάλα και άλλες 2 θέσεις μέσω μετατάξεων. Ας δούμε πόσο καιρό έχει να προσληφθεί κόσμος στην Καβάλα. Η Θάσος είναι ένα ιδιόμορφο πρόβλημα και είναι εγκαταλειμμένη για χρόνια. Υπήρχαν παλαιότερα οδηγοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί και μείναμε με 3 θέσεις στο νησί. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει πρόβλεψη και προσπάθεια. Το αναμένουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα στελεχωθεί και ο τομέας της Θάσου», δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Όσον αφορά το κτιριακό τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουμε. Ήδη έχουμε μεταφερθεί στο νέο κτίριο με το σύνολο των υπηρεσιών. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε όλες τις  υποδομές προκειμένου να βελτιώσουμε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».