Μεθοδευμένα απαξίωση του σχολείου τους καταγγέλλουν οι γονείς του 20ου Δημοτικού

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων κάνει λόγο για κίνδυνο... αφανισμού!

Τη διαμαρτυρία των γονέων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας προκαλεί για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι παρά τη διαμαρτυρία τους προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας και προς τους αρμόδιους φορείς, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο  παραμένει πολύ μικρός.

Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας Μιχάλη Τικόπουλο, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί οι σχολικές περιφέρειες, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 201/1998 περί λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ώστε οι μαθητές που φοιτούν σ΄ αυτές (σχολικές περιφέρειες) να εγγράφονται στα αντίστοιχα σχολεία.

«Στην δική μας περίπτωση λοιπόν, παρά τις διαμαρτυρίες μας, δεν μας έχουν κοινοποιηθεί αυτές οι σχολικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα το σχολείο της περιοχής μας να «φυλλορροεί» συνεχώς και όλοι οι μαθητές να εγγράφονται στην όμορη περιφέρεια του 9ου Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου. Παρά την έγγραφη διαμαρτυρία μας προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν εισακούγονται οι εκκλήσεις μας. Αυτή τη στιγμή στο 20ο ΔΣ φοιτούν περίπου 47 μαθητές. Με τον τρόπο αυτό όμως το σχολείο μας απαξιώνεται και κινδυνεύει να κλείσει. Παρά το ότι έχουμε καταθέσει αίτηση από τον Μάρτιο του 2016,  δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για τη λειτουργία των σχολικών περιφερειών, ώστε οι όμορες περιφέρειες να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε  για τον  επαναπροσδιορισμό τους, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Από ό,τι φαίνεται και από  ότι έχουμε καταλάβει, δεν έχουν καν προσδιοριστεί αυτά τα όρια μέχρι σήμερα. Από ανεπίσημη πηγή μάθαμε ότι στο δικό μας σχολικό κτίριο θα συστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο. Το σχολείο μας έχει ανοικτές τις αγκάλες του για να δεχτεί το Ειδικό σχολείο. Αυτό όμως που ζητάμε  από τους πολιτικούς και διοικητικούς φορείς είναι να μας στηρίξουν, ώστε να διατηρήσουμε τη λειτουργία του σχολείου μας. Σε μία περίοδο που έχει ενταχθεί το Περιγιάλι στο Σχέδιο Πόλης, είναι δεδομένο ότι το 20ο ΔΣ θα φιλοξενεί στο μέλλον περισσότερα παιδιά. Εμείς δεν ζητάμε να γίνουν μεταγραφές ή επιστροφή των παιδιών  που φοιτούν στο όμορο σχολείο, καθώς έχουν δημιουργήσει παρέες και έχουν συνηθίσει στο περιβάλλον. Ζητάμε όμως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κατ’ έτος να υπάρχει μία σταδιακή στήριξη του σχολείου μας. Ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε είναι να τηρηθεί ο νόμος. Από ό,τι γνωρίζουμε, η περιοχή των Σφαγείων εντάσσεται στην δική μας περιφέρεια. Πώς θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε μία περιοχή να αναπτυχθεί, όταν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα κονδύλια, ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές για το νέο σχέδιο του Περιγιαλίου; Δεν μιλάμε μόνο για κονδύλια αλλά και για έμψυχο δυναμικό. Πώς περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη της περιοχής αυτής,  όταν διώχνουμε όλες τις οικογένειες;» διερωτάται ο κ. Τικόπουλος.

To ψήφισμα-διαμαρτυρία των Γονέων και Κηδεμόνων

«Δια του παρόντος καταγγέλλουμε απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση – πολιτική και διοικητική – την κατά τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας αδιαφορία των αρμοδίων φορέων στο σοβαρότατο πρόβλημα μεταγραφής μαθητών της σχολικής μας περιφέρειας σε έτερα σχολεία και κυρίως σ’ αυτό της ομόρου σχολικής περιφέρειας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Αποτέλεσμα της εν λόγω αδιαφορίας είναι:

  1. Ο αριθμός των μαθητών αφενός να έχει ελαχιστοποιηθεί επικίνδυνα και
  2. Εκ τούτου να παραμένει το σχολείο μας μέχρι σήμερα 4θέσιο, γεγονός που αυτονόητα υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού, καθώς και
  3. Να κινδυνεύει το σχολείο μας να παύσει οριστικά την λειτουργία του. Παρά δε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας αφενός στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας, αφετέρου δε προς το 9ο Δημοτικό Σχολείο (προς το οποίο κατά κύριο λόγο παρατηρείται η μεταγραφή μαθητών της σχολικής μας περιφέρειας) περί της ανάγκης σταδιακής κατ’ έτος ενισχύσεως του σχολείου μας δια της πιστής τήρησης των ορίων των σχολικών περιφερειών και των σχετικών διατάξεων περί μεταγραφών μαθητών, η έκρυθμη κατάσταση παραμένει ως έχει, δίχως να γίνεται οιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές και κατ’ επέκταση ενισχύσεως του μαθητικού μας δυναμικού.

Λαμβανομένων λοιπόν υπ’ όψιν των κάτωθι:

  1. Του ότι το σχολικό μας συγκρότημα αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Περιγιαλίου, η οποία μάλιστα προσφάτως εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης και η λειτουργία του αποτελεί εχέγγυο ανάπτυξής της και ενισχύσεως της οικονομικής ζωής της πόλης της Καβάλας εν γένει.
  2. Του ότι όλως παραδόξως έχει προβλεφθεί η δημιουργία Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Περιγιαλίου, προκειμένου ακριβώς να εξυπηρετούνται οι σχετικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, η δόμηση και κατοίκηση της οποίας αναμένεται ν’ αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
  3. Του ότι το σχολείο μας δύναται να ενισχυθεί αζημίως για οιονδήποτε από την σταδιακή κατ’ έτος εγγραφή νέων μαθητών είτε στο Νηπιαγωγείο μας, είτε στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, εφαρμόζοντας όσα ο Νόμος ορίζει για τις μεταγραφές των μαθητών.
  4. Και της γνωστής ρήσης, πως “όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μία φυλακή”,

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως και καλούμε δια του παρόντος κάθε πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα της πόλης μας, όπως πράξει κάθε τι αναγκαίο και σαφώς αυτονόητο όχι μόνο για την εξακολούθηση της λειτουργίας του σχολείου μας διά της ενισχύσεως του μαθητικού του δυναμικού».