Δήμος Καβάλας: Απερίφραστη καταδίκη του βανδαλισμού του μνημείου των Εβραίων της πόλης

Επιτόπια «αυτοψία» στο σημείο από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής στον βανδαλισμό (σχεδόν καταστροφή) του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2016 (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), δυο χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη γωνία των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπόλεως, μπροστά από τα Bodyline.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επισκέφτηκε το βανδαλισμένο μνημείο (κεντρική φωτό) για δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής του, ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν.

Παράλλα, ο δήμος προχώρησε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών, ενώ σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να προβεί άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του δήμου Καβάλας.

To μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας κατά την ημέρα των Αποκαλυπτηρίων του, τον Ιούνιο του 2015

Καταδίκη του δήμου Καβάλας για τον βανδαλισμό του μνημείου των 1.484 Καβαλιωτών Εβραίων

«Ο Δήμος Καβάλας καταδικάζει με τον πιο κατηγορητικό τρόπο το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός βανδαλισμού του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Κάθε μνημείο που βανδαλίζεται ανοίγει μια νέα πληγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καβάλας, μιας κοινωνίας πάντα ανοιχτής, πάντα ανεκτικής που σεβάστηκε διαχρονικά πολιτισμούς και θρησκείες.

Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται που στοχεύουν στο να προσβάλουν όχι μόνο τη μνήμη ανθρώπων αλλά και την ιστορία της πόλης, πλήττοντας την εικόνα της Καβαλιώτικης κοινωνίας και των πολιτών της.

Ο Δήμος Καβάλας προβαίνει άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

Τέλος, έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τις Αστυνομικές Αρχές για την εξεύρεση και την απόδοση ευθυνών σε όσους προέβησαν στο απαράδεκτο αυτό γεγονός.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το χώρο του μνημείου και είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιελ».