Κυριάκος Λυκουρίνος: Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός τρέφονται από τη λήθη και την άγνοια…

Τι έγραψε ο ιστορικός ερευνητής και πρώην πρόεδρος των Μικρασιατών της Καβάλας για τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας

Παρέμβαση για τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) πραγματοποίησε ο ιστορικός ερευνητής και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» Κυριάκος Λυκουρίνος. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Λυκουρίνος κάνει λόγο για τη «γοητεία» που ασκούν -δυστυχώς περισσότερο σε νέους ανθρώπους- οι «δηλητηριώδεις ιδεολογίες» της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και επισημαίνει τη σημασία της Παιδείας προς την κατεύθυνση της συγκρότησης εθνικής συνείδησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Λυκουρίνου.

Ένα σχόλιο για το σημερινό γεγονός…

«Δυστυχώς είμαστε μια κοινωνία έκθετη στις κάθε λογής προπαγάνδες, στα νοσηρά ιδεολογήματα και στα στερεότυπα που μεταφέρουν όλες τις προκαταλήψεις του μακρινού παρελθόντος. Μια κοινωνία εκτεθειμένη στις ανορθολογικές ερμηνείες, που συνήθως είναι συναρπαστικές, και στις θεωρίες συνωμοσίας, που εμφανίζονται με δήθεν τεκμήρια επιστημονικής εγκυρότητας.
Όλο αυτό το φαρμάκι διοχετεύεται συστηματικά από τα “κανάλια” της λεγόμενης δημόσιας ιστορίας (διαδίκτυο, τηλεόραση, περιοδικά κ.ά.) και ασκεί γοητεία στο κοινωνικό σώμα, δυστυχώς και στους νέους. Όλοι ξέρουμε ότι ένα υπολογίσιμο ποσοστό νέων ανθρώπων έχει προσβληθεί από δηλητηριώδεις ιδεολογίες, ότι ασπάζεται τα μηνύματα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και ότι, ευτυχώς σπανιότερα, συντάσσεται με ακραίες ομάδες και υιοθετεί τις πρακτικές της βίας.
Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Κατά τη γνώμη μου, μοναδικό μέσο θεραπείας αποτελεί η παιδεία (υπό την ευρύτερη έννοιά της, που περιλαμβάνει και τη σωστή ενημέρωση). Ένα από τα βασικά παιδαγωγικά προτάγματα της εποχής (και της εκπαίδευσής μας) πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας ιστορικής συνείδησης που θα διακηρύσσει πίστη στη δημοκρατία και απέχθεια για τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες, σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτροπιασμό για τα κάθε είδους εγκλήματα ενάντια σε λαούς ή σε εθνικές, θρησκευτικές κ.ά. ομάδες.
Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός τρέφονται από τη λήθη και την άγνοια…».