Χρήση tablets στην υπηρεσία της εκπαίδευσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Οι μαθητές του σχολείου το ζήτησαν, οι γονείς βοήθησαν και οι δάσκαλοι υλοποίησαν μια καινοτόμο μέθοδο διδασκαλίας με τη βοήθεια της χρήσης των νέων τεχνολογιών, κάτι που δεν συνηθίζεται σε δημόσιο σχολείο

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και στέφθηκε με επιτυχία, πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εφαρμογή και χρήση των tablets στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας.

Η ιδέα υπήρχε. Οι μαθητές το ζητούσαν. Το κλίμα ήταν το κατάλληλο. Η πολυπόθητη χρηματοδότηση τελικά βρέθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας απέδειξαν στην πράξη ότι «όταν θέλεις όλα γίνονται… αρκεί να το θέλεις πραγματικά».

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εφαρμογής που υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Κατασκευές και εφαρμογές από το μέλλον», είναι ο καθηγητής Πληροφορικής Στέφανος Πέτρου, ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης Απόστολος Μουμτσάκης και ο δάσκαλος και διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Βλαστάρης.

Η διδασκαλία με εφαρμογή και χρήση των tablets πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο εντός της τάξης όσο και εντός του εργαστηρίου της Πληροφορικής. Ένας νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και δασκάλων, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, έκανε την εμφάνισή του. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τους περασμένους μήνες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας ξεκίνησε από την Ε΄ τάξη, με εκπαιδευτικό τον κ. Μουμτσάκη και είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα οποία ήταν ορατά άμεσα!

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία και αγκάλιασαν τη νέα αυτή μέθοδο διδασκαλίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Είχε, δε, ζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους μαθητές να εκφράσουν την άποψή τους για το τι θα ήθελαν να αλλάξει στο μάθημα της Πληροφορικής κι έτσι οι δάσκαλοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν… «τα θέλω» τους.

Μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των tablets ήταν η τηλεδιάσκεψη (Μήνυμα του διευθυντή και του καθηγητή πληροφορικής Στέφανου Πέτρου στους μαθητές), αγώνες σκάκι με Δημοτικό Σχολείο των Χανίων μέσω τηλεδιάσκεψης, χρήση ηλεκτρονικών-διαδραστικών βιβλίων του Υπουργείου παιδείας (e-books), προβολή ντοκιμαντέρ και αναζήτηση πληροφοριών (Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων), συνέντευξη με τη γνωστή συγγραφέα Τασούλα Τσιλιμένη, ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο (saferinternet.org) και περιήγηση στο διαδίκτυο και ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν εντός του εργαστηρίου της Πληροφορικής τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Παρατηρήθηκε άμεσα η ενεργοποίηση όλων των μαθητών στο μάθημα της Πληροφορικής. Η σχολική σύμβουλος πληροφορικής Ελένη Μπαμπαλώνα παραβρέθηκε στο πρώτο μάθημα που πραγματοποιήθηκε εντός του εργαστηρίου Πληροφορικής και δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από την στάση των παιδιών στο εν λόγω μάθημα.

Να σημειωθεί ότι η καινοτόμα εφαρμογή παρουσιάστηκε στις 31 Μαρτίου 2017 στα επιμορφωτικά σεμινάρια, στο πλαίσιο προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.