Η Καβάλα τιμάει τον Απόστολο των Εθνών

Μια μεγαλειώδης μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή 16 Μουσικών Σχολείων, 800 μαθητών και 300 μουσικών της Βυζαντινής και Λόγιας Μουσικής στις 6-9 Μαΐου 2017 με απώτερο σκοπό να γίνει θεσμός ως ελάχιστη τιμή στον Απόστολο Παύλο

Μια μεγαλειώδης εκδήλωση για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο προετοιμάζεται για το τριήμερο 6-9 Μαΐου 2017 από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και τον δήμο Καβάλας, με πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου.

Όπως πληροφόρησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Απριλίου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, 16 Μουσικά Σχολεία, 800 μαθητές, 300 μουσικοί και σημαντικά ονόματα της Βυζαντινής και Λόγιας Μουσικής.

«Είναι παγκόσμια γνωστό ότι η Καβάλα αποτέλεσε το αρχικό ορμητήριο του Αποστόλου Παύλου για την διάδοση του Ευαγγελίου στην Καβάλα και στην Ελλάδα. Για να τιμήσουμε την καίρια αυτή σημασία που έχει η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή μας για την ευρωπαϊκή ιστορία, με αφορμή την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σχεδιάσαμε εδώ και έναν χρόνο τη διοργάνωση μιας μεγάλης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, ισάξιας του λαμπρού ονόματος του πολιούχου μας. Ο στόχος και η επιθυμία μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός για τη πόλη», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιος είπε πως «από μέρους της Μητροπόλεως, με τον αποκαλυπτικό τίτλο “άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία”, κάθε τι που οργανώνεται και έχει τις ρίζες του στο ιστορικό γεγονός της πρώτης επισκέψεως του Μεγάλου Αποστόλου Παύλου στον τόπο μας, μέσα στο πλαίσιο της θεϊκής του προνοίας για την σωτηρία του ανθρώπου και την διάδοση της πίστης που σώζει και αγιάζει κάθε τι που προγραμματίζεται, δεν μπορεί παρά να ευλογείται και με κάθε τρόπο να ενισχύεται. Και τα κίνητρα είναι σπουδαία και οι σκοποί για τον τόπο μας, για την Ορθοδοξίας μας. Η επιστροφή στις πηγές μας είναι ευεργετική, γι’ αυτό και αγκαλιάζουμε την ευεργετική πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και το Δήμου πρωτίστως και στηρίζουμε την προσπάθεια συμμετέχοντας κατά το δυνατόν. Στο παρελθόν είχαμε την εβδομάδα του Αποστόλου Παύλου, όμως με την πάροδο του χρόνου περιοριστήκαμε στο καθιερωμένο τριήμερο εορτασμών. Τώρα είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε σ’ αυτή την προγραμματισμένη οργάνωση εκδηλώσεων που θα προβάλλουν τον ιστορικό μας τόπο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος εξήρε την σπουδαιότητα της διοργάνωσης, λέγοντας πως «πάντα θα υπενθυμίζουμε αυτό το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό γεγονός το οποίο χαρακτήρισε την παγκόσμια ιστορία και συγχαίρω όλους τους παράγοντες για την πρωτοβουλία αυτή που πιστεύω ότι θα πετύχει και πως θα το δρομολογήσουμε ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνεται πάντα με επιτυχία».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακάρας ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι είναι μια δράση παιδαγωγική,  «όπου συμμετέχει όλη η πόλη και αυτός είναι και ο σκοπός μας». Παράλληλα, πληροφόρησε ότι Μουσικά Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα θα έρθουν στην πόλη για να παρουσιάσουν έργα από την Ορθόδοξη Παράδοση, ψάλλοντας στη Θεία Λειτουργία σε επιλεγμένες ενορίες της Καβάλας, ενώ θα παρουσιάσουν έργα της παραδοσιακής μουσικής σε διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης .

Παράλληλα θα γίνουν διαλέξεις και σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, όπως  είναι ο Γρηγόριος Στάθης, ο Θεόδωρος Αντωνίου και η Μαρία Αλεξάνδρου.

Το Σάββατο 6 Μαΐου θα γίνει μια μεγάλη συναυλία προς τιμή των προσκεκλημένων, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου θα γίνει συναυλία με όλα τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, όπου θα παρουσιάσουν έργα παραδοσιακής μουσικής, όπως και Βυζαντινά κείμενα τα οποία θα διαβάσει ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος.

Επί σκηνής θα βρίσκονται 400 χορωδοί και 300 μουσικοί. «Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη εκδήλωση και μακάρι να υποστηριχθεί και να γίνει ένας νέος θεσμός στην πόλη μας. Για ‘μας είναι πολύ σημαντικό ως παιδαγωγοί, να φέρουμε κοντά τα παιδιά  σ’ αυτό το είδος μουσικής. Αυτό κινητοποιεί τους μαθητές μας και δίνει κίνητρα για να ασχοληθούν με ένα είδος μουσικής που δεν είναι το πιο εύκολο», δήλωσε ο κ. Κακάρας.

Μαθητειάδα κολυμβητικών αγώνων και Λευκή Νύχτα

Η κ. Τσανάκα πληροφόρησε πως το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και η Λευκή Νύχτα. «Φανταστείτε ότι νωρίς το βράδυ θα γίνει η τελετή λήξη της “Μαθητειάδας της Περιφέρειας”. Η Μαθητειάδα είναι ένα είδος αγώνων που μιμείται την Ολυμπιάδα και η Καβάλα διεκδίκησε και πήρε αυτούς τους κολυμβητικούς αγώνες, αντί για την Αλεξανδρούπολη. Το βράδυ θα γίνει η τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Φανταστείτε μια “Λευκή Νύχτα” με όλα αυτά τα παιδιά στην πόλη. Η ζωντάνια θα περισσέψει», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας.