Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ γιόρτασε τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus (φωτογραφίες)

Το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και εκτός ΕΕ να ενταχθούν στο πρόγραμμα, όπως της Ταϊβάν, είναι η καλύτερη απόδειξη της σπουδαιότητάς του-Προτροπή των καθηγητών του ΤΕΙ προς τους φοιτητές να καρπωθούν τα οφέλη του Erasmus που αφορούν στην εύρεση εργασίας και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους

Μαζί με τους σπουδαστές του και τους προσκεκλημένους συμφοιτητές τους το ΤΕΙ ΑΜ-Θ πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 μια μεγάλη γιορτή για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus, ένα πρόγραμμα στο οποίο ζητούν να ενταχθούν όχι μόνο Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πέρα από την Γηραιά Ήπειρο, προσπαθώντας να καρπωθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει στους νέους ανθρώπους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ-υπεύθυνος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων, καθηγητής Δημήτρης Εμμανολούδης χαιρέτησε τους σπουδαστές του ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, τους φοιτητές του ΤΕΙ, τους καθηγητές και τους προσκεκλημένους, εκφράζοντας την απορία «πως θα ήταν το τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης χωρίς αυτό το πρόγραμμα». Δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα όπως άλλα ερευνητικά που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ή μαθησιακά, αλλά για έναν θεσμό.

«Το Erasmus μετεξελίχθηκε σε μια δομή υποστήριξης για ολόκληρη την νεολαία της Ευρώπης. Ξέρω και εγώ ως παλαιότερος όπως και οι συνομήλικοι συνάδελφοί μου, ότι πολλές καριέρες ξεκίνησαν απ’ αυτό το πρόγραμμα. Υπήρξαν και υπάρχουν παιδιά που έφυγαν για πολλούς μήνες, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις και από το πρόγραμμα και έχτισαν καριέρες παραμένοντας στις χώρες ή πηγαίνοντας σε κάποιες άλλες. Προσωπικά γνωρίζω πολλές τέτοιες περιπτώσεις και σίγουρα το έχετε ακούσει και εσείς. Εύχομαι να είστε και ‘σεις από τους πολλούς που θα τύχουν αυτών των ευκαιριών. Είναι μια ευλογία και ήταν εξαιρετική η ιδέα των ανθρώπων που το ξεκίνησαν. Προχώρησε, διευρύνθηκε και μάλιστα η διεύρυνση αυτή τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική για πολλούς λόγους.

»Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι στο πρόγραμμα Erasmus που αφορούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή σε κινητικότητες φοιτητών και καθηγητών από και προς τις χώρες του εξωτερικού, ενσωματώθηκε και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, μέσα από το Erasmus+, που έδιναν και δίνουν την δυνατότητα να υλοποιούνται προγράμματα κοινών μεταπτυχιακών σπουδών ή προγράμματα συμμαχιών ή προγράμματα στρατηγικών συμμαχιών που με απλά λόγια σημαίνει πανεπιστήμια σε consortia της χώρας μας και άλλων χωρών τα οποία δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης και σε άλλες δράσεις εκτός από τις κλασικές της κινητικότητας.

»Όταν προστέθηκε στην εργαλειοθήκη του Erasmus+ και το International, τότε πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα εντελώς ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο το ζηλεύουν ακόμα όλες οι μεγάλες χώρες και δυνάμεις εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς, η Ταϊβάν, η Αφρική, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική και υπερδυνάμεις που ανήκουν στη G8 ή στην G10 όπως και άλλες μεγάλες διεθνείς ενώσεις. Μέσα από το International πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν για πρώτη φορά κινητικότητες και συνεργασίες και με χώρες εκτός της ΕΕ.

»Δεχτήκαμε πολλές προτάσεις φέτος που δεν ξέραμε ποια να αξιολογήσουμε. Επιλέξαμε τελικά μια πρόταση ως ΤΕΙ ΑΜ-Θ σε συνεργασία με τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ταϊβάν προσδοκώντας τη θετική αξιολόγηση.

»Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς τη σπουδαιότητα του προγράμματος, όταν μια τέτοια χώρα με τέτοιο ερευνητικό και προσωπικό δυναμικό θέλει πάση θυσία να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη και να μπουν τα πανεπιστήμιά της με τους καθηγητές και τους φοιτητές και τους ερευνητές της μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα.

 

»Όσοι είστε μέλη αυτής της μεγάλης Ευρωπαϊκής αγκαλιάς απολαύστε αυτά τα προνόμια και όσοι δεν είστε ακόμη πρέπει να το επιδιώξετε. Εμείς δεν είχαμε αυτήν την τύχη, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ευτυχία να το βλέπουμε να υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Εμμανολούδης.