Και επίσημα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ο «μεντρεσές»

Μετά το Πάσχα η επίσημη παράδοση-παραλαβή του χώρου στον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας»

Το προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο του «Μεντρεσέ» στις Καμάρες «πέρασε» και (σχεδόν) επισήμως στη διαχείριση του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 4 Απριλίου 2017 με τη δήμαρχο Καβάλας. Εκεί, στο γραφείο της Δήμητρας Τσανάκα δόθηκαν τα χέρια και άναψε το πράσινο «φως» για τη στέγαση στον χώρο του Μεντρεσέ του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το πρωί της Τετάρτης 5 Απριλίου 2017, οι Μικρασιάτες πραγματοποίησαν «αυτοψία» στον Μεντρεσέ, παρουσία της δημάρχου, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένη Τουλκίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου. Συζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες και καθορίστηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα της «μετακόμισης» του Μουσείου, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί και επισήμως η παράδοση-παραλαβή, αμέσως μετά το Πάσχα.

Περιχαρής για την εξέλιξη αυτή, ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου των Μικρασιατών Κυριάκος Λυκουρίνος σχολίασε κάτω από την κεντρική φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο: «Καβάλα, 5 Απριλίου 2017. Αναμνηστική φωτογραφία από την ημέρα που ο “μεντρεσές” έγινε “Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού”. Για να κρατά ζωντανή τη μνήμη των πατρίδων της Ανατολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τον αγώνα των προγόνων μας να ριζώσουν στη νέα πατρίδα τους…».