Σύσκεψη για τη σύνδεση Καβάλα-Πρίνος: Το «μπαλάκι» στο υπουργείο Ναυτιλίας

Επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη της εκχώρησης του δικαιώματος καθορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από το ΣΑΣ στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Αναφορά από τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη σε οικονομικές σκοπιμότητες που δεν επιτρέπουν να δοθεί λύση στο πρόβλημα

Η εκχώρηση του δικαιώματος καθορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από το ΣΑΣ στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το «κλειδί» για τη λύση του θέματος της σύνδεσης Καβάλας-Πρίνου. Αυτό ήταν και το «επιμύθιο» της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, παρουσία βουλευτών και θεσμικών παραγόντων.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, η διαχείριση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατό κοντινότερο επίπεδο με τους πολίτες, «γι’ αυτό υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα η αρμοδιότητα καθορισμού των δρομολογίων να μεταφερθεί στο δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αισιοδοξούμε ότι ο κ. Κουρουμπλής θα τηρήσει στο επόμενο νομοσχέδιο που ακούμε ότι επίκειται μετά το Πάσχα τη δέσμευσή του».

Δημήτρης Εμμανουηλλίδης: Να σταματήσουν οι οικονομικές σκοπιμότητες

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρείται ο κόσμος της Θάσου και να αποδυναμώνεται η αγορά της Καβάλας, εξαιτίας κάποιων οικονομικών συμφερόντων. Είναι επιβεβλημένη πια η ανάγκη, αυτό που είχαμε αρχικά σχεδιάσει και ζητήσει να υλοποιηθεί. Στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων θυσιάστηκαν συλλογικά ζητούμενα. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτο. Ταλαιπωρείται ένα ολόκληρο νησί, η τοπική οικονομία της Καβάλας, φεύγει ο κόσμος και πηγαίνει σε όμορους νομούς γιατί πρέπει μέσα από κολεγιές παλιών χρόνων να εξυπηρετούνται κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι άμεση αναγκαιότητα τα δρομολόγια να ρυθμίζονται από τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες κι όχι από το απρόσωπο ΣΑΣ της Αθήνας. Την πρόταση την εισάκουσε ο κ. Κουρουμπλής και συντάχθηκε με το αίτημά μας. Πρέπει να τακτοποιούμε εμείς τα του οίκου μας. Είναι θέμα άμεσης νομοθετικής διαδικασίας σε επόμενο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου που θα πρέπει να συμπεριληφθεί. Αυτή είναι η δέσμευση και πάνω σ’ αυτήν στηριζόμαστε για τη λύση του προβλήματος, η οποία επείγει. Οι αντιπαλότητες μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών πρέπει να σταματήσουν γιατί δεν αντέχει άλλο η τοπική κοινωνία τέτοιες πρακτικές».

Γιώργος Παπαφιλίππου: Το πρόβλημα βαραίνει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου σημείωσε με τη σειρά του ότι το πρόβλημα θα βρει λύση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας από το ΣΑΣ, όμως το θέμα πρωτίστως βαραίνει τις ναυτιλιακές εταιρείες. «Θα πρέπει να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους και να φροντίσουν να αναβαθμίσουν την γραμμή Καβάλα-Πρίνος κι όχι να προσπαθούν να την υποβαθμίσουν. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων δε θα λύσει το πρόβλημα, απλώς αν οι αρμοδιότητες ασκούνται από ένα τοπικό όργανο οι πιέσεις που θα ασκούνται προς τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερες, ώστε αυτές να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους και να αναβαθμίσουν τη γραμμή προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Παπαφιλίππου.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τις ναυτιλιακές εταιρίες ως απάντηση στα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, αλλά και γενικότερα πάνω στο θέμα της σύνδεσης Καβάλα-Πρίνος.