Σύσκεψη κι ακόμα ένα αδιέξοδο για το Ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας

Δε φαίνεται στον (υπουργικό) ορίζοντα η δυνατότητα ενσωμάτωσης του Ιδρύματος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ-Χαραμάδα αισιοδοξίας από το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σε 10 μέρες στη Βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χρεών των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου

Άλλη μια σύσκεψη χωρίς να βρεθεί λύση για το θέμα του Ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου με τον ίδιο να δηλώνει ότι από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου και της αρμόδιας υπουργού δε διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης του Ιδρύματος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες. Αυτές οι προσπάθειες έχουν δυο πτυχές: Η πρώτη έχει να κάνει με την ίδρυση ή επέκταση ενός ΚΔΑΠ που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, θα μισθωθεί ή θα παραχωρηθεί, ώστε να μπορέσει πιστοποιημένα να λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει αυτά τα άτομα, χωρίς την ίδια στιγμή να μεταφερθεί το χρέος στο δήμο, αφού θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Από την άλλη εξελίσσεται μια προσπάθεια με ένα νομοσχέδιο που ενδεχομένως αν εντάσσονται δομές αντίστοιχες με το Ίδρυμα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ελαφρυντικά για το χρέος. Είναι κάτι που όμως δεν είμαστε βέβαιοι για το ποια μορφή θα πάρει και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος.

»Αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσαμε να προσπαθούμε μέχρι να βρεθεί λύση με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα τεχνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τα προβλήματα αλλά και την πρόταση για την υπερπήδησή τους, το οποίο θα το επεξεργαστούν οι κυρίες Φιλιππίδου και Ιωσηφίδου, ως νομικοί, ταυτόχρονα με τη συνδρομή του κ. Παπαφιλίππου που επίσης είναι νομικός. Διαφορετικά δε μπορεί να λειτουργήσει το Ίδρυμα, ούτε μπορούμε να επαναλάβουμε μια τέταρτη συζήτηση που δε θα έχει συμπέρασμα. Το πρόβλημα του Ιδρύματος είναι υπαρκτό, έχει άλλες πτυχές, όπως αυτή του προσωπικού, αλλά προτεραιότητα έχουν οι τρόφιμοι», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Εν αναμονή νομοσχεδίου για τα χρέη

Από την πλευρά του ο κ. Παπαφιλίππου δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται νομικές λύσεις και γίνονται προσπάθειες από όλους τους φορείς, πληροφορώντας ότι επίκειται η κατάθεση ενός σχεδίου νόμου στη Βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά επιχειρήσεις νομικών ή φυσικών προσώπων.

«Καταβάλλεται προσπάθεια και είναι σε επαφή και συνεργασία η κ. Φωτίου με τον κ. Παπαδημητρίου που είναι ο αρμόδιος υπουργός, να καταστεί δυνατό να μπουν στη ρύθμιση και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως το ‘Ίδρυμα. Αν θα συμβεί αυτό θα υπάρξει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια ρύθμιση όλου του χρέους. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που θα το ξέρουμε σε 10 περίπου ημέρες. Βέβαια δημιουργούνται και άλλου είδους προβλήματα για την τύχη του Ιδρύματος, γιατί αν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να κριθεί ότι έχει προοπτική και βιωσιμότητα. Υπάρχει πρόταση από την πλευρά του δήμου να αναλάβει να δημιουργήσει ένα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και να ενταχθούν τα παιδιά που είναι στο Ίδρυμα, όμως για όλα αυτά υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, κυρίως νομικά», σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας.

Απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι

Η κ. Φιλιππίδου δήλωσε με τη σειρά της ότι «αφού δεν μπορεί να μπει ούτε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν το θέλει το υπουργείο και η κ. Φωτίου, ούτε να γίνει δημόσιο ΚΔΑΠ, η μόνη λύση είναι να περάσει στο δήμο να γίνει επέκταση ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, αλλά το πρόβλημα είναι κατά πόσο μπορεί το ακίνητο του Ιδρύματος να παραχωρηθεί είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση. Είναι νομικό θέμα, θα το δούμε μαζί με την κ. Ιωσηφίδου και τους δικηγόρους του δήμου Καβάλας, θα μας βοηθήσει και ο κ. Παπαφιλίππου, αν θα μπορεί να μισθωθεί στον δήμο Καβάλας. Αυτή τη λύση βλέπουμε, ελπίζω να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει άλλο μέλλον. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, θα γίνει μια κινητοποίηση για να πληρωθεί το δώρο του Πάσχα, αλλά μόνο αυτό. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να πληρωθεί καμιά άλλη δαπάνη του Ιδρύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι στα όριά του και θέλει να παραιτηθεί. Αν παραμείνει θα το κάνει μόνο και μόνο για να λάβει την απόφαση για το αν παραχωρηθεί ή όχι το κτίριο στον δήμο Καβάλας».