Η Καβάλα απέκτησε και δεύτερο σταυρό που «φωτίζει» την πόλη από ψηλά

Νέο σημείο αναφοράς επάνω από τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής τοποθετήθηκε με τη φροντίδα του πρεσβύτερου Σάββα Κυράζογλου και την εθελοντική εργασία ενοριτών

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου 2017, μια χούφτα άνθρωποι είναι μαζεμένοι στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καβάλα. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αλλά και τη γλυκιά αδημονία για να δουν επιτέλους τους καρπούς της εργασίας τους να ανθίζουν. Ή, καλύτερα, να… φωτίζουν! Ενορίτες της Αγίας Παρασκευής, άνθρωποι που αγαπούν τη γραφική εκκλησία της συνοικίας και οι οποίοι εργάστηκαν για να κατασκευάσουν και να τοποθετήσουν έναν ευμεγέθη σταυρό ο οποίος σε λίγη ώρα θα «ανάψει» για πρώτη φορά…

Εκεί, μαζί τους, είναι και ο εφημέριος της εκκλησίας, ο πρεσβύτερος Σάββας Κυράζογλου. Τοποθετήθηκε στην Αγία Παρασκευή πριν από τέσσερις περίπου μήνες και καθ’ όλο αυτό το διάστημα, βάλθηκε να βελτιώσει την εικόνα του «γερασμένου», αλλά σε προνομιακή θέση, ναού. Με τα λιγοστά μέσα, τεχνικά και οικονομικά, που διαθέτει η εκκλησία αλλά και πολύ βοήθεια από τους ενορίτες, κατάφερε αρκετά.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακαίνιση του παρεκκλησίου που βρίσκεται κοντά στον δρόμο, πριν από τα σκαλάκια που οδηγούν στον κυρίως ναό. Το παρεκκλήσι εξωραΐστηκε ριζικά, βάφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά, συντηρήθηκαν τα έπιπλα και οι κορνίζες των εικόνων, ενώ τοποθετήθηκε και νέα σήμανση (ανάγλυφα μαύρα γράμματα σε αντικατάσταση της παλιάς μαρμάρινης πλάκας).

Μετά από την εκτέλεση και άλλων μικρο-παρεμβάσεων (εξωτερικό βάψιμο τοίχων, κιγκλιδωμάτων κτλ.), έφτασε η σειρά της τοποθέτησης ενός σταυρού που έλειπε από τον ιερό ναό. Και τότε «έπεσε» η ιδέα, αντί για τη συνηθισμένη κατασκευή επάνω στο κτίσμα, να τοποθετηθεί ένας μεγάλος, φωτιζόμενος σταυρός στον βράχο που βρίσκεται ακριβώς επάνω από τα κεραμίδια και ο οποίος να είναι διακριτός από όλη την πόλη!

Εθελοντές ενορίτες ανέλαβαν να «εκτελέσουν» το έργο. Με προσωπική εργασία αλλά και μεράκι, κατασκευάστηκε ένας μεταλλικός σταυρός ύψους 7 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, εφαρμόστηκε επάνω του φωτισμός Led και τοποθετήθηκε με προσοχή επάνω στον βράχο (και με τη συνδρομή ανθρώπων του δήμου Καβάλας). Ανάμεσα στους ενορίτες που εργάστηκαν, είναι και δύο απολυμένοι των Λιπασμάτων, αλλά και ένα στέλεχος της Στρατονομίας Καβάλας.

Ο σταυρός «άναψε» για πρώτη φορά λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου 2017. Άπαντες οι παρόντες φάνηκαν να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα.

Ο εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής πρεσβύτερος Σάββας Κυράζογλου μαζί με μέλη της ομάδας των εθελοντών που εργάστηκαν για την κατασκευή του σταυρού, αμέσως μετά το πρώτο «άναμμα»