20ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας: Δέσμευση Μπαντίκου για έλεγχο των διευθύνσεων που δηλώνουν οι γονείς

Παραμένουν «θολά» τα όρια των σχολικών περιφερειών - Οι γονείς κάνουν ανοιχτά λόγο για αδιαφορία

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει σχετικά με την υπόθεση του 20ου ΔΣ Καβάλας, όσον αφορά τα στοιχεία για τα διοικητικά όρια της κάθε σχολικής μονάδας που ζήτησε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ώστε να γνωρίζουν επακριβώς πόσα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενούν στο σχολείο.

Όπως εξηγεί το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μιχάλης Τικόπουλος, δυστυχώς οι εξελίξεις δεν δείχνουν κάποια σημεία συνεννόησης με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Είχαμε καταθέσει σαν Σύλλογος τον Αύγουστο του 2016 μία αίτηση, προκειμένου να μας κοινοποιηθούν τα όρια των σχολικών περιφερειών που αφορούν και στο δικό μας σχολείο και στο 9ο δημοτικό. Όσον αφορά το όλο ζήτημα, παρατηρούμε ότι υπάρχει μία ασάφεια. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση! Διαπιστώνουμε ότι αυτά τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. Γενικά βλέπουμε ότι υπάρχει μία αδυναμία, μία αδιαφορία, ακόμη και έλλειψη διάθεσης να προχωρήσουμε σ΄ αυτόν τον δρόμο, ώστε να λειτουργήσουν και τα δύο σχολεία υπό φυσιολογικές συνθήκες».

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή στο 20ο ΔΣ φιλοξενούνται 47 μαθητές. Ο κ. Τικόπουλος γνωστοποιεί  πως έχει επέλθει συνάντηση με την κ. Μαρία Φραντσεσκάκη, η οποία  τον διαβεβαίωσε ότι ο δήμος βρίσκεται  στο πλευρό  τους σ΄ αυτόν τον δίκαιο αγώνα που κάνουν, εν όψει μάλιστα και της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής. Κατά την άποψη του κ. Τικόπουλου θα έπρεπε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να καλέσει τους διευθυντές των σχολείων ώστε να οριστούν τα όρια, εφόσον κάτι τέτοιο δεν έχει ήδη γίνει.

«Προσωπικά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι από την Πρωτοβάθμια επεδείχθη ένα έγγραφο στην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου ΔΣ – το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί ποτέ – ότι αυτά τα όρια μας έχουν κοινοποιηθεί. Εάν η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ισχυριστεί κάτι τέτοιο,  δηλώνω δημοσίως ότι δεν μας έχει κοινοποιηθεί ποτέ και μακάρι να με διαψεύσουν», καταλήγει.

Μπέρδεμα με τα όρια- Κάποιες οδοί ανήκουν και στις δυο σχολικές περιφέρειες!

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, ερωτηθείς σχετικά, δηλώνει ότι μετά το ναυάγιο της διαβούλευσης ανάμεσα στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου και του 20ου Δημοτικού Σχολείου το 2014, η Πρωτοβάθμια ελέγχει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών, εξηγώντας παράλληλα σε ποιες περιπτώσεις δεν δύναται ο διευθυντής ενός σχολείου να αρνηθεί το αίτημα ενός γονέα για μεταγραφή του παιδιού του. «Όταν ένα σχολείο είναι χαμηλής δυναμικότητας  και υπάρχουν τμήματα συνδιδασκαλίας, οι γονείς επιλέγουν άλλα σχολεία. Αν ένα παιδί κακώς  έχει εγγραφεί στο 9ο ,  δεν μπορούμε να επιβάλλουμε βιαίως να πάει στο 20ο, ούτε και  να αρνηθούμε το αίτημα του γονέα να φοιτούν και τα δυο παιδιά του στο ίδιο σχολείο. Υπάρχει απόφαση του 2011 που καταγράφει τα όρια των Σχολικών Περιφερειών. Το 2014, επί προηγούμενης διοίκησης,  είχε γίνει μια προσπάθεια αλλά δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Σύλλογος έχει ενημερωθεί για τα όρια, είναι τα  όρια περιοχής Περιγιαλίου. Έχουμε καταγράψει τις οδούς, αλλά υπάρχουν οδοί δεξιά και αριστερά του δρόμου οι οποίες είναι καταγεγραμμένες  στα όρια και των δυο σχολείων, αυτό προφανώς έγινε στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση το 2014, η οποία τελικά δεν βρέθηκε ανάμεσα στα δυο μέρη.  Έχω μιλήσει με τον Σύλλογο για το τρέχον σχολικό έτος , κατανοώντας όμως τις ανάγκες των γονέων.

Η αρχική μας πρόταση ήταν να λειτουργήσει ως τριθέσιο, τελικά το λειτουργήσαμε ως τετραθέσιο, εργάζονται 15 δάσκαλοι για 39 μαθητές του Δημοτικού. Το αίτημα του Συλλόγου Γονέων το ελέγχουμε, έχουμε ζητήσει από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσεις των προηγούμενων ετών. Ο κάθε διευθυντής ζητά δικαιολογητικά, πχ  ένα  λογαριασμό της ΔΕΗ. Όταν αυτά προσκομίζονται, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.  Οι γονείς ζητούν τα παιδιά από τα Σφαγεία να φοιτούν εκεί, αλλά υπάρχει κοντά και το 9ο και το 5ο, επομένως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τους γονείς των άλλων παιδιών. Προτιθέμεθα να ζητήσουμε επακριβώς τις διευθύνσεις των μαθητών», δήλωσε ο κ. Μπαντίκος.