Η τρύπα της παραλιακής: Μια εξήγηση με ιστορικές προεκτάσεις από τον Νίκο Τσουμπάκη

Τμήμα του υπογείου ρέματος της Κασσάνδρου αυτό που «βούλιαξε» το απόγευμα της Μ. Δευτέρας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας

Κι ενώ όλοι οι Καβαλιώτες αναρωτιούνται πώς ξαφνικά «άνοιξε» η (εντυπωσιακά μεγάλη) τρύπα στην παραλιακή οδό της πόλης και πού μπορεί να οφείλεται η καθίζηση του οδοστρώματος σε τέτοιον μεγάλο βαθμό, ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας και ιστορικός ερευνητής Νίκος Τσουμπάκης δίνει τη δική του εξήγηση, βασιζόμενος στην ιστορία της πόλης, «ανεβάζοντας» μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες στο προφίλ του στο facebook.

Οι καθιζήσεις και το «ανοιχτό» ρέμα της Κασσάνδρου

«Ο κυβολιθόστρωτος της παραλίας της Καβάλας ειναι κατασκευασμένος εδώ και 70 χρόνια περίπου και μάλιστα πάνω σε προσχώσεις -έργα που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του λιμανιού και για πολλά χρόνια ο δρόμος αυτός ήταν ο μοναδικός από όπου περνούσε ο κύριος όγκος όλων των αυτοκινήτων από τη Δύση προς την Ανατολή και αντίστροφα. Πριν το 1950, τα ρέματα “ανοιχτά” έπεφταν μέσα στη θάλασσα. Στη δεκαετία του 1960, άρχισε να κατασκευάζεται το ρέμα της Κασσάνδρου του οποίου οι τελευταίες εργασίες έγιναν και επί Δημαρχίας Λευθέρη Αθανασιάδη. Αυτό που σήμερα ”βούλιαξε” είναι τμήμα του υπόγειου ρέματος της Κασσάνδρου λιγο πριν φτάσει στη θάλασσα. Πρέπει ο ΟΛΚ, στη “ζώνη” ευθύνης του οποίου ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος του κυβολιθόστρωτου να εντοπίσει και άλλες μικρές καθιζήσεις. Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι απο το ανοιχτό ρέμα της Κασσάνδρου πριν 70 χρόνια περίπου».