Η «ροζ πανσέληνος» πάνω από τον ουρανό της Καβάλας: Μαγευτικά «κλικ» του Φώτη Μαυρουδάκη

Ο Καβαλιώτης φωτογράφος τοπίου δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στο ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου και, βέβαια, ούτε κι εμείς! Εσείς;

Και νά που φέτος όλοι μας, μετά το «γαλάζιο φεγγάρι», μάθαμε και τη… «ροζ πανσέληνο»! Αν και όσοι το βράδυ της Μ. Τρίτης 11 Απριλίου 2017 κοίταξαν ψηλά στον ουρανό περιμένοντας να δουν ένα ολόγιομο φεγγάρι σε… ροζ απόχρωση, απογοητεύτηκαν, εντούτοις η φετινή πανσέληνος του Απριλίου ήταν εξόχως εντυπωσιακή και στην Καβάλα, κυρίως λόγω της μεγάλης «καθαρότητας» της ατμόσφαιρας.

Ο Καβαλιώτης φωτογράφος τοπίου Φώτης Μαυρουδάκης κατέγραψε το «φαινόμενο» της «ροζ πανσελήνου» και το KAVALA POST μοιράζεται μερικά από τα «κλικ» του με όλους τους αναγνώστες του.

Τι είναι η «ροζ πανσέληνος» και γιατί ονομάζεται έτσι

Κάθε πανσέληνος που γίνεται τον Απρίλιο λέγεται «ροζ», όνομα που προέρχεται από τα αγριολούλουδα φλοξ, τα πρώτα που ανθίζουν την άνοιξη και συμβολίζουν νέα ξεκινήματα. Η πανσέληνος του Απριλίου σηματοδοτεί την έναρξη διάφορων θρησκευτικών γιορτών σε όλο τον κόσμο, όπως τη γέννηση του Χανουμάν στην Ινδία, την αρχή της Εξόδου και του εβραϊκού Πάσχα ενώ το χριστιανικό Πάσχα είναι πάντα την πρώτη Κυριακή μετά την συγκεκριμένη πανσέληνο.

Ποιος είναι ο Φώτης Μαυρουδάκης

Γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Ήρθε σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία σε πολύ μικρή ηλικία, λαμβάνοντας ερεθίσματα και γνώσεις από τον οικείο περιβάλλον του. Ασχολείται όμως ενεργά και συνειδητά με τη φωτογραφία από το 1990, λίγο πριν τα φοιτητικά του χρόνια. Στην Ελλάδα πήρε την πρώτη του διάκριση (Χρυσό Μετάλλιο) το 1992, στον ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Στη συνέχεια της φωτογραφικής του καριέρας ακολούθησαν και άλλες σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο (βραβείο κατηγορίας τοπίου στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας του γαλλικού περιοδικού PHOTO το 1996 και το 2001).

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στην αγγλική έκδοση του National Geographic καθώς και σε άλλα ξένα περιοδικά του χώρου Ο τομέας που δραστηριοποιείται περισσότερο είναι αυτός της ταξιδιωτικής φωτογραφίας και της φωτογραφίας φύσης. Τα κίνητρα ενασχόλησής του με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας πηγάζουν αποκλειστικά από μια εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσει οτιδήποτε θεωρεί αληθινό και διαφορετικό, με γνώμονα το δικό του συναίσθημα, την αρμονία με τον κόσμο γύρω του, την απλότητα στην έκφραση και με μια διακριτική δόση μυστήριου.

Η φωτογραφία φύσης επίσης, εκτός από τις καταγραφικές ή αισθητικές προεκτάσεις της, αποτελεί επίσης ένα πανίσχυρο μέσο αφύπνισης για τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον, αδιαφορεί γι’ αυτό και συχνά το καταστρέφει.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί portfolio φωτογραφιών του σε μεγάλες διεθνείς φωτοθήκες (Getty images, Dreamstime, Nationalgeοgraphic stock) απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει υλικό της δουλειάς του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα δείγματα δουλειάς του Φώτη Μαυρουδάκη εδώ.

Διαβάστε επίσης: Η Καβάλα «ντυμένη» στα λευκά μέσα από τον φακό του Φώτη Μαυρουδάκη