ΒΦΛ: Μια Θεία Λειτουργία «ένωσε» απολυμένους και εργαζόμενους

Οι «προστάτες» των εργαζομένων στη ΒΦΛ Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη έφεραν πιο κοντά τους «έξω» και τους «μέσα», λίγα μέτρα από την κεντρική πύλη του εργοστασίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Τρίτη της Διακαινισίμου Εβδομάδας μετά το Πάσχα, οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων τιμούν τη μνήμη των Νεοφανών Μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο μικρό εκκλησάκι που οι ίδιοι έχουν χτίσει λίγα μέτρα πριν από την κεντρική πύλη του εργοστασίου. Μόνο που αυτήν τη φορά, όλα έγιναν υπό τη «σκιά» της μεγαλύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει η ΒΦΛ από την ίδρυσή της, με τους εργαζόμενους να έχουν χωριστεί στους «μέσα» και τους «έξω»…

Η πρόσκληση για τη φετινή εκδήλωση είχε σταλεί από τους απολυμένους των Λιπασμάτων. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης 18 Απριλίου 2017, μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων (νυν απολυμένοι) μαζί με τις οικογένειές τους, άρχισαν να μαζεύονται στο εκκλησάκι που από μέρες πριν είχαν φροντίσει να εξωραΐσουν. Εκεί ήταν φυσικά και ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βογιατζίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας, με τους απολυμένους ήρθαν και «ενώθηκαν» και εργαζόμενοι εντός του εργοστασίου, με τους δύο προέδρους των εργαζομένων σε δύο από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη ΒΦΛ (Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και PFIC Ltd) Γιώργο Θεοφυλακτίδη και Βασίλη Κοργιανόγλου να δίνουν το «παρών». Τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της Νέας Καρβάλης π. Αλέξιος.

Το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στη μνήμη των Νεοφανών Μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, χτίστηκε από το Σωματείο των Εργαζομένων το 2000, ενώ η αγιογράφηση του εσωτερικού όπως και η αγορά των εικόνων που κοσμούν τον ναΐσκο πραγματοποιήθηκε σταδιακά με δωρεές των μελών του Σωματείου. Εδώ και 17 χρόνια, η παράδοση «θέλει» να πραγματοποιείται εκεί τουλάχιστον μία Θεία Λειτουργία, την Τρίτη μετά το Πάσχα, και τους τρεις Αγίους να θεωρούνται «προστάτες» των εργαζομένων στη ΒΦΛ.