Σε εξέλιξη ο έλεγχος και οι δοκιμές των αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής στον δήμο Παγγαίου

Οι υπεύθυνοι εφιστούν την προσοχή των δημοτών της περιοχής καθώς παρουσιάστηκαν κρούσματα κλοπής υλικών και φθορές-Το σύστημα προστασίας των καλλιεργειών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το προσεχές διάστημα όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Μπενή

Στο πλαίσιο ελέγχου-δοκιμών για την επικείμενη χρήση των αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής που πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Μπενή, εφιστά την προσοχή των δημοτών της περιοχής καθώς παρουσιάστηκαν κρούσματα κλοπής υλικών και φθορές (σπασμένες πόρτες κα). Στο συγκεκριμένο σύστημα, όπως τόνισε η κ. Μπενή, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης και το προσεχές διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, θα τεθεί σε λειτουργία, συμβάλλοντας στην προστασία των καλλιεργειών από το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, που τη συγκεκριμένη εποχή προβληματίζει τους τοπικούς παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη χρονιά, για πρώτη φορά, πέραν της λειτουργίας του με ηλεκτρικό ρεύμα, το σύστημα διαθέτει και συσσωρευτές, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή βλάβης.

Τι είναι τα αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής

Τα αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής είναι ένα σύστημα προστασίας των καλλιεργειών από το φαινόμενο του χαλαζιού που κάθε εποχή προβληματίζει τους τοπικούς παραγωγούς σταφυλιών, ελιών κτλ. Ο δήμος Παγγαίου διαθέτει αντιχαλαζικά κανονια ηχοβολής από τη δεκαετία του 1980 ως και σήμερα τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στον κάμπο των Ελευθερών. Η κύρια λειτουργία τους γίνεται από την άνοιξη ως τα τέλη καλοκαιριού ώστε να προστατευτεί η ανθοφορία, αλλά και η παραγωγή των τοπικών καλλιεργειών.

Πως λειτουργούν

Το σύστημα μπαίνει σε λειτουργία καθώς πλησιάζει η καταιγίδα. Μέσω έκρηξης ασετιλίνης στέλνουν ηχητικά κύματα στα σύννεφα κάθε 4 δευτερόλεπτα (ανάλογα την ρύθμιση που έχει επιλέξει ο χρήστης).

Οι υποστηρικτές της μεθόδου θεωρούν ότι έτσι γίνονται μικρότεροι οι κόκκοι του χαλαζιού. Ωστόσο, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως αδυνατούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των κανονιών και η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σπατάλη χρημάτων και προσπάθειας.