Γεμάτοι εμπειρίες γύρισαν από την Πολωνία οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας στο πλαίσιο του ERASMUS+

Το πρόγραμμα της συνάντησης ήταν ασφυκτικά πλούσιο σε δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά και περιλάμβανε εκτός από τις παρουσιάσεις στο σχολείο Zespol Szkol Spolecznych που εδρεύει στο Klodzko και ένα πλήθος δραστηριοτήτων

Στο Klodzko, στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε η 5η και τελική επίσημη συνάντηση  με μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Δράση ΚΑ2  (Σχολικές συμπράξεις), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και τίτλο εγκεκριμένου σχεδίου: «THE FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION: DEVELOPING  SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOL AGAINST DRUG ADDİCTION», στο οποίο συμμετέχει το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας ως εταίρος. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πέντε σχολεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από ομάδα 9 μαθητών/τριών και τριών συνοδών καθηγητών τους. Η αντιπροσωπεία αυτή υλοποίησε ένα ταξίδι εξαιρετικών εμπειριών στο Klodzko κατά το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου 2017 ως τις 8 Απριλίου 2017, συμμετέχοντας σε δράσεις κατά των ναρκωτικών, διασχίζοντας την Ευρώπη, αγναντεύοντας τα νερά του Δούναβη από τα κάστρα της Βουδαπέστης και του Βελιγραδίου, διασχίζοντας  τις γέφυρές του σε Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία και εξερευνώντας την ιστορία και τα  παλάτια της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Το σχολείο Zespol Szkol Spolecznych που εδρεύει στο Klodzko, μια παραμυθένια, μικρή, καταπράσινη πόλη στον γραφικό, ορεινό νότο της Πολωνίας, χτισμένη πάνω σε ποτάμια, γεμάτη υπέροχα, μοναδικής ομορφιάς παλιά κτίρια, γεφύρια και έργα τέχνης, περιτριγυρισμένη από ατελείωτα μεσαιωνικά κάστρα και λουτροπόλεις, διοργάνωσε και φιλοξένησε άψογα τη συνάντηση. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικό, όπως επίσης και το ενδιαφέρον σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος που είναι η συντονισμένη προσπάθεια και ο αγώνας για τη λήψη μέτρων κατά των ναρκωτικών και η πρόληψη της χρήσης τους και πώς το σχολείο μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Το πρόγραμμα της συνάντησης ήταν ασφυκτικά πλούσιο σε δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά και περιλάμβανε εκτός από τις παρουσιάσεις στο σχολείο ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως: συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές, μουσικοθεατρική παράσταση, αθλητικές δράσεις όπως αναρρίχηση, τοξοβολία, ορειβασία, παιχνίδια συνεργασίας, απόδρασης, πάμπολλες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, εξερεύνηση ορυχείων χρυσού, βαρκάδα σε υπόγεια ποτάμια, flashmob, διαλέξεις στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Wroclaw, πρωτεύουσας της περιοχής, γεμάτη πολύχρωμα κτίρια, απαράμιλλης ομορφιάς και  εκκλησίες ασυναγώνιστης αισθητικής.

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι στόχος των στρατηγικών συμπράξεων αυτού του τύπου είναι οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα.

Εξάλλου, ανάμεσα στις προτεραιότητες των προγραμμάτων αυτών είναι η ανάπτυξη της ανεκτικότητας, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, η ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και η εδραίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Erasmus+ είναι η ανταλλαγή κουλτούρας και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ οργανισμών διαφορετικών χωρών, καθώς και η ενεργοποίηση των νέων πανευρωπαϊκά. Μέσω του προγράμματος έγιναν γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο και δημιουργήθηκαν νέες φιλίες μέσα από συναναστροφές, συνεργασίες, party και chat που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες.