Ευθύμης Μακρογιάννης: Να ξαναπιάσουμε το νόημα των αγώνων και της αντίστασης της κοινωνίας μας

Η ομιλία του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς 2017

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας συμμετείχε στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά που διοργανώθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη (διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ). Εκ μέρους του ΕΥΚ, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος Ευθύμης Μακρογιάννης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.

«Η  Πρωτομαγιά  είναι  ημέρα  απεργίας, μνήμης και τιμής απέναντι  στην εργατική  τάξη, που έκανε θυσίες και  πλήρωσε βαρύ  φόρο  αίματος  για να  έχουμε  εμείς  σήμερα εργατικά  δικαιώματα.

Όλοι μας γνωρίζουμε και αναρωτιόμαστε αν συνεχίζουμε να έχουμε αυτά τα εργατικά δικαιώματα ή θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε και πάλι με αγώνες και αντίσταση.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες έχουν υιοθετήσει  τα μνημόνια,  και κάθε  φορά μας φορτώνει με ένα καινούριο, που συνοδεύονται με μέτρα  ως τη δήθεν μοναδική οικονομική και  πολιτική λύση  στα  προβλήματα  της χώρας μας,  διαλύοντας  την οικονομία μας, τη παραγωγή μας  και όλες  τις  παραγωγικές δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση επί 2 σχεδόν χρόνια έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις υποσχέσεις της για να μπορέσει να πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης με  μοναδικό στόχο να πληρώσει τους δανειστές.

  • Θα συνεχίσει να βυθίζει με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, τη φορολεηλασία και  τη λιτότητα, την  πραγματική οικονομία  στην ύφεση που αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεργία, την απασχόληση με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και  απόλυτης  εργοδοτικής  ευελιξίας.
  • Τσακίζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα αποδεχόμενη πλήρως τους μνημονιακούς νόμους.
  • Πετσοκόβει ακόμη μια φορά  τις συντάξεις στο βωμό της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος.
  • Μειώνει το αφορολόγητο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αφαιμάξει τους ήδη ταλαιπωρημένους άνεργους, φτωχούς, τα πιο χαμηλά εργατικά  εισοδήματα και τις  πιο χαμηλές  συντάξεις.
  •  Και το χειρότερο έχει τσακίσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο όλης της κοινωνίας.

Ο σκοπός  των δανειστών και  των μνημονίων είναι  ένας  και  μοναδικός. Η  ιστορία  έχει δείξει ότι με την εφαρμογή  των μνημονίων πρώτα  διαλύεται το πολιτικό σύστημα  και μετά  το συνδικαλιστικό  κίνημα.

Στη χώρα μας το  Συνδικαλιστικό Κίνημα μέσα από τη λαίλαπα των μνημονίων βγαίνει τραυματισμένο αλλά ακόμη αντέχει.

Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νόημα των αγώνων και της αντίστασης της κοινωνίας μας. Πρέπει  οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, να συσπειρωθούν γύρω από τα Σωματεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος γιατί είναι το μόνο που μπορεί οργανωμένα και ειρηνικά να  αντισταθεί  ακόμη σε αυτές τις πολιτικές.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους  μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα  αντιμετώπισης  της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν  ανάπτυξη  και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπερμέτρα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.

Κλείνοντας για εμάς ένα είναι το ερώτημα; Όπως τιμούμε εμείς σήμερα τις παλιές γενιές, που μέσα από  αγώνες μας δόθηκαν αυτά τα  δικαιώματα, αν οι μελλοντικές  γενιές  θα τιμήσουν  κάποτε  και  τη δική μας  γενιά  για  τους  αγώνες  που δώσαμε ή θα μας ξεχάσουν σαν μια μαύρη ιστορία αυτής της χώρας».