Φιλόδοξος ο σχεδιασμός για το «νέο» Νοσοκομείο Καβάλας

Στον σχεδιασμό που προτείνει η Διοίκηση προτείνεται, μεταξύ άλλων, και νέο Ογκολογικό Τμήμα για Χημειοθεραπείες και Ακτινοθεραπείες

Στο πλαίσιο της κατάθεσης της πρότασης της Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας για τη μετατροπή του σε έναν νέο, περιφερειακό οργανισμό επάνω σε νέες, ακόμα πιο στέρεες δομές, ο διοικητής Τάσος Καρασαββόγλου μίλησε το πρωί της Τρίτης 2 Μαΐου 2017 στο ALPHA Radio 88.6 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ιωάννου.

Οι δυο πυλώνες της πρότασης

«Με  την πρόταση που έγινε για το ίδρυμα, δεν μεγαλοποιείται καμία κατάσταση. Ουσιαστικά, αυτό που  ζητάμε  είναι να αντιστοιχηθεί στις πραγματικές καταστάσεις.  Αυτόν το ν περιφερειακό ρόλο που έχει,  πρέπει να τον κατακτήσει και με τον χαρακτηρισμό ως Περιφερειακό Νοσοκομείο Καβάλας. Επίσης, η πρότασή μας,  στο πλαίσιο αυτή ς της περιφερειακότητας, έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας  περιλαμβάνει νέα τμήματα και νέες κλινικές στο νοσοκομείο και ο δεύτερος είναι η ανάγκη πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει αυτές τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις. Θέλουμε πρόσθετο ιατρικό, νοσηλευτικό,  διοικητικό  προσωπικό, προκειμένου το νοσοκομείο τα επόμενα χρόνια να στελεχωθεί επαρκώς. Η πρόταση είναι αναπτυξιακή, δυναμική,  που θέλει να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος και δεν στηρίζεται μόνο σ αυτό που υπάρχει τώρα, αλλά κτίζει περισσότερες κλινικές με πολλές ειδικότητες,  για να αναπτυχθεί περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Καρασαββόγλου.

Ογκολογική κλινική σε πλήρη ανάπτυξη

«Ο καθένας μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου και να δει την πρόταση από την αρχή μέχρι το τέλος. Η πρότασή μας περιλαμβάνει ένα ογκολογικό τμήμα και σ΄ αυτό προτείνουμε να απασχοληθούν γιατροί και λοιπό προσωπικό επιπρόσθετο. Επεκτείνουμε την πρότασή μας για τους καρκινοπαθείς με την δημιουργία ενός ακτινοθεραπευτικού τμήματος. Εκτός από αυτά που ήδη κάνουν σήμερα στο ογκολογικό τμήμα, καλό είναι να αναπτύξουμε ένα νέο τμήμα,  όπου θα μπορεί ο καρκινοπαθής να κάνει τις ακτινοθεραπείες του.  Αυτό για να γίνει, τώρα, πρέπει να πηγαίνει σε άλλες πόλεις.  Θέλουμε να το στήσουμε εδώ, για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.  Γίνονται λοιπόν προτάσεις για νέα τμήματα και θα ήταν καλό να στηρίξει όλη η τοπική κοινωνία το εγχείρημα για την περεταίρω ανάπτυξη του νοσοκομείου».

Το όραμα για το νοσοκομείο σε 10-15 χρόνια

«Η πρόταση αυτή είναι προωθητική  και δυναμική και φέρνει μπροστά μας το όραμα που έχουμε για τον νοσοκομείο σε 10-15 χρόνια. Σίγουρα θα δυσκολευτούμε να το στελεχώσουμε, όμως κόντρα σ΄ αυτό, θα λέγαμε ότι για το Υπουργείο Υγείας  ο τομέας της δημόσιας υγείας αποτελεί μεγάλο πράγμα. Τους επόμενους  μήνες και χρόνους η πολιτική ηγεσία αυτής της κυβέρνησης θα στηρίξει την δημόσια υγεία. Αν συμβεί αυτό, θα είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης, εμείς στο πλαίσιο του οργανισμού,  θέτουμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε. Το ζήτημα αυτό αφορά όλους μας.  Εάν διεκδικήσουμε πολλά πράγματα,  μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν όχι, αν  μείνουμε στην μιζέρια μας, τότε δεν θα πετύχουμε τίποτα. Είναι λοιπόν ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Ξέρουμε καλά ότι αυτό είναι ένα πλαίσιο με στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε,  για να πετύχουμε αυτά που ζητάμε. Αν δεν διατυπώσουμε στον οργανισμό μας την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδύναμου ογκολογικού τμήματος,  όσο καιρό θα υπάρχει ένας οργανισμός του νοσοκομείου που θα προβλέπει ένα ογκολογικό τμήμα, τότε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Η πρόταση έχει φύγει από μας προς την 4Η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και περιμένουμε την δημοσίευση της απόφασης αυτής στο φύλο της κυβερνήσεως, προκειμένου να αποτελέσει την «βούλα» του Υπουργείου Υγείας στον επόμενο οργανισμό».

Ήταν ομόφωνη η απόφαση;

«Όχι δεν ήταν ομόφωνη. Η κ Πετράκη, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο είχε μια διαφορετική άποψη για τον τρόπο που έπρεπε να κατανεμηθούν οι οργανικές θέσεις στους διάφορους κλάδους της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Ήθελε μια συγκεκριμένη κατηγορία  εργαζομένων του νοσηλευτικού κλάδου, να υπάρχουν περισσότερες οργανικές θέσεις από αυτές που εμείς προτείναμε. Και ο κ. Παπαντωνίου, εκπρόσωπος των γιατρών, διαφώνησε σε ορισμένα ειδικότερα ζητήματα. Η πρόταση του για την δημιουργία ενός ειδικού γραφείου προστασίας  πολιτών συμπεριελάμβανε και ένα ειδικό γραφείο προστασίας των εργαζομένων. Υπήρξαν διαφωνίες,  όμως αυτή η πρόταση για αυτόν το οργανισμό εκφράζει το σύνολο της νοσοκομειακής κοινότητας».

«Πρεμιέρα» για τη  λίστα  χειρουργείων;

«Όλα βαίνουν καλώς. Από σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Από σήμερα προγραμματίζονται κανονικά τα ραντεβού για τα χειρουργεία στα πρωινή, τα τακτικά, εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία και στα επείγοντα, τα πάντα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.  Ο καθένας θα πηγαίνει στα ραντεβού με τον γιατρό τους και αν αυτός εκτιμήσει ότι πρέπει να γίνει επέμβαση, αυτή η διαδικασία θα πάρει τον δρόμο του χειρουργείου.   Ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου και να βλέπει πότε θα χειρουργηθεί . Αν παρατηρεί ότι υπάρχουν ατασθαλίες,  μπορεί να καταγγέλλει το γεγονός ,ζητώντας ευθύνες από μας.  Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά.  Σήμερα λοιπόν η επίσημη πρώτη της εφαρμογής  του νέου συστήματος για τον νοσοκομείο Καβάλας».

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Εγνατία