Το Kavala AirSea Show στην τελετή απόσυρσης των Phantom RF-4E που θα γίνει στη Λάρισα

Παναγιώτης Γεωργιάδης και Πασχάλης Παλαβούζης θα εκπροσωπήσουν τη διοργάνωση σε μια εκδήλωση που θα φιλοξενήσει πάνω από 700 δημοσιογράφους και εκπροσώπους Πολεμικών Αεροποριών από όλο τον κόσμο

Μετά την απόσυρση των μαχητικών F-4 και τα αναγνωριστικά Phantom RF-4 αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία μετά από 39 χρόνια.

Η Πολεμική Αεροπορία, τιμώντας αυτό το ιστορικό γεγονός, διοργανώνει τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 ΜΤΑ και απόσυρσης των αεροσκαφών RF-4E στην 110 Πτέρυγα Μάχης την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, πτήσεις/διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και Τ-6 «Δαίδαλος».

Το Kavala AirSea Show θα βρίσκεται εκεί δια των εκπροσώπων του, ήτοι του διευθυντή του και Σμηνάρχου (Ι) ε.α. Παναγιώτη Γεωργιάδη και του συγγραφές-ερευνητή Πασχάλη Παλαβούζη, σε μια εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν πάνω από 700 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Πολεμικών Αεροποριών από όλο τον κόσμο.

Ο «κατάσκοπος των αιθέρων» κλείνει για πάντα τις κάμερές του

Το RF-4E αποτελούσε παραλλαγή του μαχητικού F-4E και διαφοροποιείται από αυτό ως προς τις φωτομηχανές που φέρει στο ρύγχος με δυνατότητα παρατήρησης προς τα πλάγια και προς τα πίσω.

Από τις τέσσερις διαφορετικού τύπου κάμερες που μπορούσαν να μεταφερθούν σίγουρα τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες έχει η κάμερα τύπου LOROP KS-127A, η οποία είχε τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από ύψος 35.000 ποδιών.

Τα αεροσκάφη διέθεταν επίσης και το σύστημα αναγνώρισης υπερύθρων AAD-5, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα.

Σε αντίθεση με το παλαιότερο δόγμα φωτοαναγνώρισης της USAF της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, που συνοψιζόταν στο μότο Alone, Unarmed, Unafraid, τα ελληνικά RF-4E έφεραν οπλισμό και συσκευές αυτοπροστασίας. Μπορούσαν δε να επιχειρούν σε ύψη από ελάχιστα μέχρι 40.000 πόδια ανάλογα με το είδος αποστολής.

Κυριότερη αποστολή του ήταν φυσικά η αναγνώριση πριν και μετά την προσβολή ενός στόχου. Η ολοκλήρωση της παραλαβής 8 καινούργιων RF-4E το 1980 αναβάθμισε κατακόρυφα τις δυνατότητες αναγνώρισης της ΠΑ. Ο μικρός αριθμός τους συμπληρώθηκε το 1993 από 27 μεταχειρισμένα RF-4E από δυτικογερμανικά αποθέματα.

Τα RF-4E Phantom ήταν ενταγμένα στην καταργούμενη 348 Μοίρα «Μάτια» με έδρα τη Λάρισα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το αφιέρωμα στο ιστορικό αεροπλάνο.