Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο: Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σημαντικές μουσικές και πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο κατά το διάστημα 6-9 Μαΐου 2017 σε διάφορα σημεία της Καβάλας με τη συμμετοχή 700 μαθητών από 15 Μουσικά Σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα

Ο δήμος Καβάλας και η τοπική κοινωνία τιμούν φέτος τον πολιούχο τους Απόστολο Παύλο, με μια σειρά ποικίλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων εφάμιλλες της τιμής που πρέπει να αποδοθεί στο πρόσωπο του κορυφαίου Απόστολου των Εθνών, η παρουσία του οποίου στους Φιλίππους και στην Καβάλα αποτέλεσε σταθμό στη διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας και τη βάφτιση της πρώτης Ελληνίδας και ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας.

Ο Απόστολος Παύλος διαχρονικά συνεχίζει ν’ αποτελεί κεφάλαιο για την ιστορική εξέλιξη της Καβάλας και της πόλης των Φιλίππων καθώς η παρουσία και η διδασκαλία του αποτέλεσαν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνολικά 700 μαθητές γυμνασίων από 15 Μουσικά Σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα (το ΑΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ), διακεκριμένοι σολίστ της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής παράδοσής, εξέχοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί συμπράττουν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση με τον γενικότερο τίτλο: «Άδοντες και ψάλοντες εν τη καρδία» που θα διοργανωθεί από το Σάββατο 6 Μάϊου 2017 μέχρι και την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Για τέσσερις μέρες το ιστορικό κέντρο της Καβάλας αλλά και δυο εμβληματικά μνημεία, το Κάστρο και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα φιλοξενήσουν μεγάλες συναυλίες με γνωστά έργα της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας με τη συμμετοχή των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, ενώ το πρωί της Κυριακής οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων θα ψάλουν στη Θεία Λειτουργία σε κεντρικούς ναούς της Καβάλας. Επίσης, στη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σημαντικά ονόματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, της λόγιας δημοτικής και βυζαντινής μουσικής έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών οι:

  • Στάθης Θ. Γρηγόριος-Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεόδωρος Αντωνίου-Ακαδημαϊκός, Συνθέτης
  • Αλεξάνδρου Μαρία-Επίκουρος Καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
  • π. Νεκτάριος Πάρης-Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • π. Σπυρίδων Αντωνίου-Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
  • Κώστας – Ηρακλής Γεωργίου-Εικαστικός
  • Χρίστος Τσιαμούλης-Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων
  • Στρατής Ψαραδέλης-Ερμηνευτής, δάσκαλος Πολίτικης Λύρας
  • Κατερίνα Παπαδοπούλου-Ερμηνεύτρια
  • Κυριάκος Γκουβέντας-Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακού Βιολιού
  • Χάρης Λαμπράκης-Ερμηνευτής, δάσκαλος Νέυ
  • Περικλής Παπαπετρόπουλος-Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων
  • Στέφανος Δορμπαράκης-Ερμηνευτής, δάσκαλος Κανονακίου
  • Βαγγέλης Καρίπης-Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών Κρουστών

Η Καβάλα μια υπαίθρια γκαλερί

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…» θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, σε δημόσιους χώρους της πόλης, εικαστική παρέμβαση-δράση με τίτλο «Αγγελογραφίες» του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου.

Συνολικά 18 έργα, με την εικόνα των Αγγέλων, του διακεκριμένου εικαστικού θα φιλοτεχνήσουν κεντρικούς δρόμους, πλατείες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Καβάλας δίνοντας την  εντύπωση μιας ενιαίας καλλιτεχνικής έκθεσης-δράσης. Με την έκθεση αυτή το κέντρο της Καβάλας θα γίνει μια υπαίθρια γκαλερί, ένα εκθετήριο.

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις ώρες και τους χώρους που θα φιλοξενηθούν.

Σάββατο 6 Μαΐου 2017 (20:30 στο Κάστρο)

Συναυλία με την ορχήστρα «Εμμέλεια» με έργα από τη λόγια παραδοσιακή μουσική.

Συμμετέχουν:

Χρήστος Τσιαμούλης-Ούτι, Τραγούδι
Κατερίνα Παπαδοπούλου-Τραγούδι
Κυριάκος Γκουβέντας-Βιολί
Στέφανος Δορμπαράκης-Κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης-Νέυ
Βαγγέλης Καρύπης-Κρουστά
Περικλής Παπαπετρόπουλος-Λαούτο Πολίτικο
Στρατής Ψαραδέλης-Λύρα Πολίτικη
Συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας
Ανάγνωση κειμένων από τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων ψάλλουν στους ιερούς ναούς της πόλης.

  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ-Μουσικά Σχολεία Δράμας και Κατερίνης
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-Μουσικό Σχολείο Βόλου
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ-Μουσικό Σχολείο Λευκάδας
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ-Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 πρωί (10:30)

Συναυλίες των Μουσικών Σχολείων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Καβάλας.

  • Κεντρική πλατεία Ελευθερίας: Μουσικό Σχολείο Άρτας, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Μουσικό Σχολείο Δράμας και Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
  • Πλατεία Καπνεργάτη: Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας
  • Δημοτικός Κήπος (Ηρώων): Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, Μουσικό Σχολείο Σερρών και Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
  • Παραλία (προτομή Κανάρη): Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 απόγευμα (20:30)

Συναυλία στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο.

Μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων συμπράττουν και ερμηνεύουν, σε μια μεγάλη συναυλία, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και έργα της λόγιας παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Συμμετέχει Χορός Αγιορειτών Πατέρων υπό τη διεύθυνση του γέροντος Δαμασκηνού και της συνοδείας του.

Στο περιθώριο της συναυλίας η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιος θα τιμήσουν για το πολυσήμαντο έργο τους τον καθηγητή Στάθη Θ. Γρηγόριο και τον Ακαδημαικό Θεόδωρο Αντωνίου.

Ανάγνωση κειμένων: Άγγελος Αντωνόπουλος
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και έχουν την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Χορηγός επικοινωνίας όλων των παραπάνω εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.