Σε Καβάλα και Κομοτηνή φιλοξενείται η πρώτη Περιφερειακή Μαθητιάδα

Με μήνυμα για όλα τα παιδιά το «ευ αγωνίζεσθαι»

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαΐου 2017 από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Απόστολο Βαγενά για την διοργάνωση της Μαθητιάδας που θα γίνει 4-5 Μαΐου στην πόλη μας αλλά και στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, την Κομοτηνή. Η Καβάλα θα συμμετέχει με τα ναυτικά και θαλάσσια  αθλήματα,  λόγω της ναυτοσύνης της και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ η Κομοτηνή έχει αναλάβει τον στίβο.

Εκατοντάδες μαθητές από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας παίρνοντας πρώτος τον λόγο είπε: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζει την διοργάνωση της Μαθητιάδας,  η οποία λαμβάνει  χώρα στην Κομοτηνή και την Καβάλα. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό  για μας,  όχι γιατί είναι ένας ακόμα αθλητικός αγώνας, αλλά ένας αγώνας ο οποίος φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο «ευ αγωνίζεσθαι» και προσπαθεί να τα επαναφέρει σε ένα τρόπο ζωής που δεν θα κυριαρχείται και δεν θα ευφορείται από την ηλεκτρονική επικοινωνία.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτού του είδους οι αθλητικές πρωτοβουλίες πρέπει να διαχυθούν ευρύτερα,  προκειμένου να αποκτήσουν κάποτε ευρύτερη βάση και να καταστούν κοινός τόπος  για όλα τα παιδιά που είναι μαθητές. Νομίζω ότι όσο το προσπαθούμε συντονισμένα και εμείς ως Περιφέρεια και ο Δήμος  Καβάλας και όλοι οι Δήμοι και οι υπηρεσίες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μπορέσουμε να το καταφέρουμε.

Συγχαίρω την Διεύθυνση της Β/μιας Εκπαίδευσης Καβάλας και τον κ Βαγενά, γιατί ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε όλες τις Μαθητιάδες της χώρας. Πρέπει να βοηθήσουν και τα ΜΜΕ για να επεκτείνουμε αυτό το επιχείρημα για να περάσει σε όλα τα παιδιά».

Η δήμαρχος Καβάλας σημείωσε ότι: «Ο δήμος Καβάλας συμμετέχει ενεργά στην διοργάνωση της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας. Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίου από τα γυμνάσια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχουν φέτος στην Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού 2017 που διοργανώνει για πρώτη φορά η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ στις 4 και 5 Μαΐου σε συνεργασία με τον δήμο Κομοτηνής και τον δήμο Καβάλας.

Το αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αθλημάτων και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των τάξεων των Γυμνασίων της ΠΑΜ-Θ, ενώ οι εκδηλώσεις της Μαθητιάδας θα είναι ανοιχτές για όλα τα σχολειά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  όπως επίσης και τα σχολεία Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η Κομοτηνή και η Καβάλα θα φιλοξενήσουν τα αθλήματα με την συνδρομή δεκάδων εθελοντών φοιτητών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το  ΤΕΙ ΑΜΘ. Στην Κομοτηνή θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος των αθλημάτων, ατομικών και ομαδικών, ενώ στην Καβάλα θα διεξαχθούν όλα τα ναυτικά και θαλάσσια αθλήματα, όπως κολύμβηση, κωπηλασία, τρίαθλο, beach volley, όπως επίσης και αγώνες τένις αλλά και πολλοί αγώνες παραολυμπιακών αθλημάτων».

Ο δήμος Καβάλας λόγω της μακράς ναυτικής παράδοσης που έχει ως κατεξοχήν θαλασσινή πόλη, αλλά και πολλών διακρίσεων που έχουν κερδίσει οι νέους αθλητές μας σε πολλούς ναυταθλητικούς αγώνες  αποφάσισε να φιλοξενήσει το δεύτερο σκέλος των αγώνων, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν,  όχι μόνο την πόλη και την φιλοξενία της, αλλά και ποικίλα θαλάσσια αθλήματα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κλειστό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην παραλιακή περιοχή της Καλαμίτσας.

Στην Καβάλα η τελετή έναρξης

Στην Καβάλα θα γίνει επίσης η λήξη των αγώνων της Μαθητιάδας που θα συνδυαστεί με σειρά πολιτιστικών  και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 800 μαθητές- αθλητές απ’  όλα τα γυμνάσια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να συμμετάσχουν στους αγώνες , ενώ οι συμμετοχές των εθελοντών έχουν ξεπεράσει τα 500 άτομα.

Επίσης η λαμπαδηδρομία της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού θα περάσει και από τις πέντε πρωτεύουσες (Δράμα, Καβάλα,  Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜ-Θ. Η Καβάλα θα υποδεχτεί την φλόγα της Μαθητιάδας το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαΐου  στον Δημοτικό Κήπο και θα διανυκτερεύσει επίσης,  όπου θα υπάρχουν και πολλές εκδηλώσεις».

Ο Προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας κ. Βαγενάς μιλώντας για την διοργάνωση της Μαθητιάδας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Δήμαρχο Καβάλας  που από την πρώτη φορά αγκάλιασε το εγχείρημα. «Επειδή η Περιφέρεια», είπε, «έχει την ιδιαιτερότητα να έχει την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, αποφασίσαμε -και δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την συνδρομή της κ Τσανάκα- να πάρει η Κομοτηνή λόγω του ΤΕΦΑΑ λόγω του χερσαίου εδάφους της και η Καβάλα λόγω της ναυτοσύνης και της θάλασσας και των παραλιών που έχει να πάρει τα ναυτικά αθλήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ , γι αυτό βρισκόμαστε εδώ και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ Μαρκόπουλο, ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Πρέπει να αισθανθούμε πραγματικά ότι είμαστε όλοι ένα κομμάτι  της δραστηριότητας».

Απευθυνόμενος ο κ. Βαγενάς στους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς, τους κάλεσε να έρθουν στη Καλαμίτσα το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου  10-10.30, όταν θα αρχίσουν οι αγώνες. «Θα έχει ενδιαφέρον,  όχι μόνο γιατί θα παρακολουθήσουν όλοι τους αγώνες, αλλά γιατί τα παιδιά θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα μετά την λήξη των αγωνισμάτων να ζητούν από τους εντεταλμένους προπονητές να τους δείξουν πως γίνεται η κωπηλασία στο καγιάκ και το κανό, τι συμβαίνει στο τρίαθλο, κολύμβηση, τρέξιμο, ποδήλατο, τι γίνεται στην ιστιοπλοΐα κλπ. Τα παιδιά θα τα δουν όλα αυτά σε μια πρώτη επαφή και αν τους αρέσει μετά θα συνεχίσουν και μόνα τους.  Άρα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να έρθουν  όλοι».

Ο κ. Βαγενάς είπε ακόμη ότι «προσπαθούμε να διαμορφώσουμε στην συνείδηση των παιδιών την λογική του «ευ αγωνίζεσθαι», αυτή την λογική που πρέπει να μας διέπει όλους. Χωρίς να έχουν τα παιδιά άγχος για την νίκη και χωρίς να φοβούνται την ήττα. Αυτό είναι μάθημα ζωής και κάτι που τα παιδιά θα πρέπει να το μάθουν για τη ζωή τους. Να μη φοβούνται την πιθανή αποτυχία. Να παλεύουν πάντα και είτε κερδίσουν χωρίς άγχος, είτε δεν κερδίσουν, χωρίς φόβο να συνεχίσουν. Αυτό είναι το μήνυμα της Μαθητιάδας».