Σύγχυση και παραπληροφόρηση (και) στην Καβάλα με τις εγγραφές των παιδιών σε Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Καβάλας

Μια δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ενδεχόμενη υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών ηλικίας 4 και 5 ετών στα Νηπιαγωγεία εκλήφθηκε από κάποιους ως εξαγγελία και από κάποιους άλλους ως… τετελεσμένο (!), με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το πού θα πρέπει να εγγράψουν τα παιδιά τους για το νέο σχολικό έτος 2017-2018.

Αυτό που ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα είναι ότι οι γονείς έχουν την επιλογή να εγγράψουν τα παιδιά τους που είναι έτοιμα να «φοιτήσουν» στα Προνήπια είτε στα Νηπιαγωγεία (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είτε στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της χώρας.

Το σκεπτικό πίσω από την εξαγγελία Γαβρόγλου, σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου Παιδείας, έχει να κάνει με τη διάθεση «ενίσχυσης» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παρατηρήθηκε «απώλεια» οργανικών θέσεων και «υποβάθμιση» Νηπιαγωγείων ανά τη χώρα.

Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων, η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από την ηλικία των 4 ή 5 ετών στην Πρωτοβάθμια θα «αποψιλώσει» τους Παιδικούς Σταθμούς και θα προκαλέσει απώλεια κονδυλίων από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο οποίο εντάσσονται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά, χρήματα τα οποία «κρατούν» σε μεγάλο βαθμό αυτές τις δομές.

Αρκετοί είναι οι γονείς και στην Καβάλα που επικοινωνούν με τη διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του δήμου Καβάλας ρωτώντας εάν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους ή αν θα πρέπει να απευθυνθούν στην Πρωτοβάθμια, ενώ, δεν αποκλείεται, κάποιοι να μην επικοινωνούν καν, στηριζόμενοι στα δημοσιεύματα και να αφήνουν έξω από τις επιλογές τους τις δομές του δήμου!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη «μονομερή εξαγγελία» Γαβρόγλου, δηλώνοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής εγγραφής των παιδιών στα Νηπιαγωγεία και παραπέμποντας για περαιτέρω ενέργειες σε νέα έκτακτη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 για τη λήψη αποφάσεων.

Νωρίτερα οι εγγραφές στην Καβάλα

Το KAVALA POST επικοινώνησε με την πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών του δήμου Καβάλας (ΝΠΔΔ «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή») Ευαγγελία Δρακονάκη η οποία επιβεβαίωσε τη «σύγχυση» λόγω ελλιπούς πληροφόρησης που παρατηρείται μεταξύ αρκετών γονέων και της Καβάλας. Για τον λόγο αυτό, σε συνεδρίαση του ΝΠΔΔ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Καβάλας να ξεκινήσουν νωρίτερα και να διαρκέσουν περισσότερο. Ήτοι, αντί η περίοδος να διαρκέσει, όπως συνήθως, από τη 1 έως τις 15 Ιουνίου, θα υπάρξει εισήγηση να ξεκινήσουν από τις 20 Μαΐου και να διαρκέσουν έως και τις 15 Ιουνίου 2017.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Η μονομερής εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, οδηγεί σε διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κατά γενική παραδοχή αποτελεί μια επιτυχημένη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστιασμένη στο παιδί και την ψυχοσωματική του εξέλιξη.

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας) τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας που ελήφθη ερήμην των εργαζομένων αλλά και συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού όχι μόνο αψηφά τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά υπονομεύει το επιστημονικό αντικείμενο αλλά και τις θέσεις εργασίας. Η απάντηση της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων θα είναι άμεση και σε αγωνιστική κατεύθυνση με στόχο την άμεση ανάκληση της «εξαγγελίας».

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η οποία και θα αποφασίσει την άμεση προκήρυξη κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση τόσο του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών όσο και των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς.