Ίδρυμα Αγίας Μαρίνας: Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την επαναλειτουργία του από την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ένταξη του Ιδρύματος στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών σε 3 μήνες από τώρα φαίνεται να δίνει ελπίδα, ωστόσο τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να «τρέχουν»

Η επαναλειτουργία του Ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας από την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 αποφασίστηκε κατά τη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και για το μέλλον του, με αυτό που φαίνεται να προκρίνεται να είναι η ένταξή του στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών προς το ΙΚΑ.

Μάλιστα, η νομική σύμβουλος του Ιδρύματος Μαρίνα Φιλιππίδου δήλωσε ότι υπήρξε η  διαβεβαίωση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαφιλίππου ότι μπορεί να υπαχθεί και η Αγία Μαρίνα στο εν λόγω νομοσχέδιο, κάτι που ενίσχυσε την απόφαση να παραμείνει το Ίδρυμα σε λειτουργία.

«Να μας πει η δήμαρχος Καβάλας αν θα δημιουργήσει το δημοτικό ΚΔΑΠ που θα απορροφήσει τα παιδιά. Η δική μου πρόταση είναι να παραμείνει σε λειτουργία το Ίδρυμα, για να δούμε αν θα υπαχθεί σε ρύθμιση ή αν θα απορροφηθεί από το δημοτικό ΚΔΑΠ. Η άποψή μου είναι να ενταχθεί ως το 7ο παράρτημα στο κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι και για το χρέος και για τα παιδιά που θα παραμείνουν στον ίδιο χώρο, αφού η υποδομή υπάρχει», ανέφερε η κ. Φιλιππίδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αφεντούλης Τσουλής, αναφερόμενος στην απόφαση της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του Ιδρύματος, τόνισε ότι ελήφθη «για να βρεθεί μια λύση γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια τρέχουμε συνεχώς για να μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να πάρουν και τα δεδουλευμένα τους. Στην αναστολή αυτή έπρεπε να είναι μαζί μας και οι εργαζόμενοι, γιατί τώρα παίρνουμε τηλέφωνα στους βουλευτές για να βρούμε τη λύση. Εμείς θέλουμε το Ίδρυμα να λειτουργεί και να μην χρεώνεται, γιατί δεν πρόκειται να ξεχρεώσουμε καμία φορά και οι εργαζόμενοι δε θα παίρνουν τα χρήματά τους».

Όσον αφορά το χρέος, σχολίασε ότι από 500.000 ευρώ «χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ εδώ και δυόμιση χρόνια το κατεβάσαμε στις 300.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι έχουν να παίρνουν 6 μισθούς και αν θα παραμείνει το Ίδρυμα ανοικτό θα χρεώνεται περισσότερο».

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν στη διατήρηση του Ιδρύματος, όμως «κανείς δεν έρχεται εδώ για να δουλεύει τζάμπα. Η ουσία είναι πως όσο καθόμαστε τόσο θα χρεωνόμαστε. Πουλήσαμε  ημερολόγια και λαμπάδες και μας έδωσαν κάποια χρήματα οι βουλευτές, ο κ. Μαρκόπουλος και η  κ. Τσανάκα και μπορέσαμε να πληρώσουμε τα ένσημα των εργαζομένων. Έχουμε να πληρώσουμε την ΔΕΗ 12.000 ευρώ.

»Παρακαλέσαμε τον κ. Αλεξιάδη και μας έκανε διακανονισμό. Δώσαμε 4 δόσεις και τελειώσανε τα χρήματα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να λειτουργεί το Ίδρυμα και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο δίκιο είναι τα παιδιά και οι γονείς τους. Αυτά όμως για να γίνουν χρειάζονται λεφτά και εμείς δεν μπορούμε να χρεωθούμε παραπάνω. Κοιτάζουμε να ξεχρεώσουμε το Ίδρυμα και όχι να το χρεώσουμε παραπάνω. Χρωστούσαμε στους εργαζόμενους πάνω από 120.000 ευρώ. Τους ζητήσαμε να τους δίνουμε τμηματικά τα χρήματα και καταφέραμε να τα ξεπληρώσουμε. Και όλα αυτά τα χρωστάμε στους καβαλιώτες που μας στήριξαν με δωρεές που έφτασαν τις 60.000 ευρώ και 30.000 ευρώ από πώληση ημερολογίων και λαμπάδων».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους, στηρίζοντας την απόφαση και την προσπάθεια να διατηρηθεί ανοιχτό το Ίδρυμα.