Εκδήλωση του MOHA στο Ιμαρέτ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου με ομιλήτρια την καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελπομένη Μαλλιώρη

Το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι (MOHA) πραγματοποιεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ της Καβάλας τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 εκδήλωση-ομιλία με τίτλο «Οικονομική Κρίση-Επιπτώσεις στη Ψυχική Υγεία και στη Κοινωνική Συνοχή» με εισηγήτρια την καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελπομένη Μαλλιώρη.

Η οικονομική κρίση πλήττει την ψυχική υγεία όχι μόνο των ψυχικά ασθενών, αλλά και των υγειών ανθρώπων. Για παράδειγμα, άτομα που έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους, αντιμετωπίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν διάφορα ψυχικά προβλήματα.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τα διεθνή αυτά δεδομένα. Η φτώχεια και η ανεργία είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν το ποσοστό κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, των αγχωδών διαταραχών, των αυτοκτονιών, ακόμα και της πρόωρης θνησιμότητας. Ειδικά στους άνεργους νέους ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι υψηλότερος σε σχέση με τους νέους που έχουν εργασία.

Οι συνέπειες αυτές είναι γενικευμένες και καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία και το πολιτισμικό περιβάλλον.

Σε τι βαθμό, άραγε, θα επηρεαστούν οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες σε τομείς όπως η ειρηνική συνύπαρξη, η κοινωνική συνοχή και ο αμοιβαίος σεβασμός;

Η απάντηση που θα δοθεί σε αυτό το ερώτημα είναι μία από τις προκλήσεις, ιδιαίτερα στη χώρα μας, που έχει παράδοση στην έννοια της φιλοξενίας, δηλαδή της φιλικής στάσης προς τον ξένο».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο +30 2510 620 154-151 ή στο [email protected].