Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «απάντησαν» στο υπουργείο Παιδείας οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς

Στην Καβάλα οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη, έχοντας τη συμπαράσταση του δήμου Καβάλας και των εργαζομένων στους ΟΤΑ-Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις αν η «σχολειοποίηση» των νηπίων από εξαγγελία γίνει νόμος

Στάση εργασίας από τις 07:00 μέχρι τις 12:00 και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 οι εργαζόμενοι και συμβασιούχοι στους Παιδικούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την ενδεχόμενη υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών ηλικίας 4 και 5 ετών στα Νηπιαγωγεία, σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Στην Καβάλα οι εργαζόμενοι με πανό και συνθήματα και με τη συμπαραστάτη του δήμου Καβάλας και Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη όπου έγιναν ομιλίες και ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης να υποχρεώσει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να φοιτούν για μια διετία στο νηπιαγωγείο, πράγμα που όπως λένε, θα καταργήσει στην ουσία τον ρόλο των Παιδικών Σταθμών.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον σύντομο χαιρετισμό της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δήλωσε την συμπαράσταση του δήμου και της ίδιας στον αγώνα των εργαζομένων, λέγοντας πως «ξέρω πολύ καλά πως αν ο σπόρος για να δουλέψετε εσείς εκτός από τους Παιδικούς Σταθμούς δεν υπάρχει και όσο συρρικνώνονται αυτοί, τόσο εσείς δε θα βρίσκετε δουλειά. Ο δήμος Καβάλας και εγώ προσωπικά θα είμαι μαζί σας».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Καβάλας Κώστας Γερακίνης δήλωσε πως όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ τόνισε ότι θα μεταφέρει στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που θα γίνει την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 το κλίμα που βίωσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι καθοριστικές. Ελπίζω και θέλω να έχετε το ίδιο πνεύμα για να συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Όλοι οι κλάδοι έχετε δείξει στο παρελθόν ότι όταν  αγωνίζεστε είστε συσπειρωμένοι και αυτό να διατηρήσετε. Σε μια συνάντηση με την ΚΕΔΕ ως ΠΟΕ-ΟΤΑ διαπιστώσαμε πως η ΚΕΔΕ είναι υπέρ των θέσεων των εργαζομένων. Σήμερα έχουν Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχουν το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη. Θα περιμένουν την Τρίτη το γενικό μας συμβούλιο με τις αποφάσεις των εργαζομένων για να καθορίσουν τις κινήσεις τους από δω και πέρα», δήλωσε ο κ. Γερακίνης.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της διεύθυνσης προσχολικής αγωγής του δήμου Καβάλας Έλσα Αυλωνίτου, σχολίασε ότι η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας πλήττει κάθετα το παιδί, το οποίο από την ηλικία των 4 ετών το «σχολειοποιεί» με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την σχολική του εξέλιξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι πλήττονται όλοι οι γονείς και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, από τους οποίους αφαιρείται η ελεύθερη επιλογή όλων των δομών στην οποία θα εγγράψουν τα παιδιά τους.

«Οι εργαζόμενοι γονείς χρόνια ολόκληρα εξυπηρετούνται καθημερινά από τους Παιδικούς Σταθμούς που ξαφνικά τους αφαιρούν το αντικείμενο εργασίας τους. Το διευρυμένο καθημερινό μας ωράριο το οποίο είναι 07:00-16:00, οι παροχές οι οποίες προσφέρονται καθημερινά στους Παιδικούς Σταθμούς και η μεγάλη διάρκεια της σχολικής περιόδου έως τις 31 Ιουλίου, εξυπηρετεί κάλλιστα τους γονείς.

»Το ανάποδο, αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας, δεν εξυπηρετεί. Οι γονείς συμπαρίστανται σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα μας και με πολλή δυσαρέσκεια και αυτοί δέχτηκαν αυτή την πληροφόρηση. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη πληγή για τις θέσεις εργασίας μετά από αυτή την εξαγγελία γιατί θα υποχρεωθεί αρκετός αριθμός εργαζομένων να βρεθεί εκτός των Παιδικών Σταθμών, άρα να βγει στην ανεργία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η εξαγγελία αυτή νόμος, όμως έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε όλη την  Ελλάδα. Ευχόμαστε να υπάρξει σύνεση και λογική και να αποσυρθεί», δήλωσε η κ. Αυλωνίτου.

Πάντως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, αν η εν λόγω εξαγγελία του υπουργείου γίνει νόμος.