ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την ελεγχόμενη έκρηξη στη Νέα Ηρακλίτσα Καβάλας

Καρέ-καρέ η εξουδετέρωση επικίνδυνων ευρημάτων κοντά στο νησάκι της Αρεθούσας - Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανακαλύφθηκε και τρίτη βόμβα!

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, μετά από αναφορά πολίτη, το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε την ύπαρξη στον κόλπο της Νέας Ηρακλίτσας ενός βλήματος πυροβολικού 65 εκ Χ 65 εκ και μιας αεροπορικής βόμβας 82 εκ Χ 66 εκ. Η βόμβα και το βλήμα βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας, σε βάθος περίπου 16 μέτρων, κοντά στο «νησάκι» Αρεθούσα, ανάμεσα στο Φιδονήσι και την πρώτη ακτή της Ηρακλίτσας, αμέσως μετά το Παληό.

Το πρωί της Τρίτης 16 Μαΐου 2017, λίγο μετά τις 09:00, ξεκίνησε στην περιοχή η συντονισμένη επιχείρηση για την καταστροφή των (δυνητικά) επικίνδυνων ευρημάτων με τη μέθοδο της ελεγχόμενης έκρηξης.

Τους λεπτούς χειρισμούς ανέλαβαν πέντε (5) πυροτεχνουργοί της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) που έφτασαν στην Καβάλα από την Αθήνα το απόγευμα της προηγούμενης μέρας και οι οποίοι ηγήθηκαν της επιχείρησης σε συνεργασία με τους άνδρες και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και την υποστήριξη -από εδάφους- ανδρών της Ασφάλειας Καβάλας.

Πρώτο μέλημα ήταν να «αποκλειστεί» η περιοχή γύρω από τα ευρήματα, να απομακρυνθούν σε απόσταση ασφαλείας τα ιδιωτικά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, ενώ οι άνδρες του Λιμενικού «χτένισαν» τον κόλπο για να σιγουρευτούν ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε στο νερό κάποιος δύτης (ψαροντουφεκάς) ή κάποιος λουόμενος.

Κατόπιν, οι πυροτεχνουργοί έπρεπε να σιγουρευτούν ότι η βόμβα και το βλήμα δεν «κάθονται» επάνω σε βράχια αλλά σε άμμο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί με την έκρηξη ένας φυσικός «κρατήρας» που θα «απορροφήσει» το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό την πίεση και να περιοριστεί το ωστικό κύμα.

Εκτός… προγράμματος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δύτης που βουτάει στην περιοχή ενημέρωσε τους άντρες των ΟΥΚ ότι κοντά στα δύο πρώτα ευρήματα υπάρχει ενδεχόμενα στον βυθό της θάλασσας και τρίτη βόμβα! Αφού βρέθηκε όντως, με προσοχή, αυτή μεταφέρθηκε και εναποτέθηκε δίπλα στις άλλες για να εξουδετερωθεί.

Η όλη διαδικασία κράτησε τέσσερις ώρες! Στις 12:54 ακριβώς, και ενώ όλα τα σκάφη είχαν απομακρυνθεί σε απόσταση ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε η ελεγχόμενη έκρηξη, με το βλήμα και τις δύο βόμβες να εξουδετερώνονται περίπου 15 μέτρα ανατολικά της Αρεθούσας.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης σε βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του KAVALA POST:

M2U00940 from PROWEB Digital Agency on Vimeo.

Μετά την έκρηξη, η πενταμελής ομάδα των ΟΥΚάδων, αφού έλεγξε ότι όλα πήγαν βάσει σχεδίου και ότι το βλήμα και οι δύο βόμβες εξουδετερώθηκαν, αποχώρησαν από το σημείο, όπως και το Λιμενικό.

Δείτε παρακάτω τη στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης καρέ-καρέ: