Και επίσημα η Καβάλα μπήκε στον χάρτη της «ειρηνευτικής παρέλασης» προς τη Συρία

Η ομάδα της ειρηνευτικής δράσης Civil March for Aleppo «συστήνεται» στην Καβάλα την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στις 14:30 στον Δημοτικό Κήπο-Γραφειοκρατικοί λόγοι απαγόρευσαν στα μέλη της να επισκεφτούν το camp των προσφύγων στο Ασημακοπούλου

Το να σταματήσεις έναν πόλεμο ως απλός πολίτης είναι ακατόρθωτο. Ή μήπως όχι; Η απάντηση από τους εμπνευστές και συμμετέχοντες στην ακτιβιστική δράση Civil March for Aleppo ή ελληνιστί «ειρηνευτική παρέλαση για το Χαλέπι» είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη…

Η ομάδα ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2016 από το Βερολίνο της Γερμανίας με σκοπό να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας περπατώντας! Μία ομάδα απλών πολιτών (φοιτητές, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, Ευρωπαίοι και όχι μόνον) αποφάσισαν να γίνουν ακτιβιστές και να δράσουν με έναν τρόπο διαφορετικό για τον πόλεμο στη Συρία…

Ο πυρήνας της ομάδας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης 17 Μαΐου στην Καβάλα όπου και θα παραμείνει για δύο μέρες και το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Μαΐου 2017 «συστήθηκε» στην Καβάλα, μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

Οι 20 περίπου «ειρηνευτές του κόσμου» από 8 διαφορετικές χώρες είναι μια μικρή ψηφίδα από τους 3.000 που συμμετείχαν μέχρι τώρα σ’ αυτή την πορεία από τις 26 Δεκεμβρίου 2016 που ξεκίνησε από το Βερολίνο.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, κάποιοι άφησαν πίσω τις οικογένειές τους, παράτησαν τις δουλειές τους και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να σταματήσει ο πόλεμος «κι αν ο καθένας από εμάς αποφάσιζε να κάνει κάτι μικρό, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τον κόσμο», δηλώνουν ως επιμύθιο της εμπειρίας τους.

Φυσικά υπάρχουν και οι καθ’ οδόν δυσκολίες στον δύσκολο «αντίστροφο δρόμο των προσφύγων» που ακολουθεί η ομάδα, όπως είναι τα πρακτικά εμπόδια (δεν είναι εύκολο να περπατάς για μήνες 25-30 χιλιόμετρα κάθε μέρα) ή οι διακρατικές δυσκολίες (ήδη κάποιοι ανησυχούν μήπως συλληφθούν στην Τουρκία που δεν… βλέπει με καλό μάτι τις αντιπολεμικές-ακτιβιστικές ενέργειες).

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ΔΕΝ στηρίζεται από κανέναν πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό φορέα και η όλη δράση στηρίζεται σε πόρους των ίδιων των μελών της ομάδας ή στη βοήθεια πολιτών που τους παρέχει στέγη και φαγητό σε κάθε μέρος που κάνουν στάση για ξεκούραση.

Γραφειοκρατικό STOP στην επίσκεψη στο Ασημακοπούλου

Σε ερώτηση του KAVALAPOST για το αν είναι στις προθέσεις τους να επισκεφτούν το camp των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, η ομάδα απάντησε ότι το ζήτησαν με το που έμαθαν ότι υπάρχουν φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στην Καβάλα, ωστόσο η γραφειοκρατία αναίρεσε τα σχέδιά τους, καθώς δεν επιτρέπεται σε πολίτες να προσεγγίσουν το εσωτερικό του χώρου.

Η ίδια αρνητική απάντηση αφορούσε και την πρόθεσή τους να μιλήσουν για τον σκοπό της δράσης τους σε παιδιά σχολείων της Καβάλας ανεξαρτήτως σχολικής βαθμίδας, ωστόσο και εκεί η γραφειοκρατία αποτέλεσε απροσπέλαστη τροχοπέδη.

Το ραντεβού στον Δημοτικό Κήπο

Πάντως, για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την ομάδα, να γίνουν μέλη της ή έστω να περπατήσουν μερικά χιλιόμετρα μαζί της, το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017 στις 14:30 στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας έχει προγραμματιστεί μια μικρή εκδήλωση εν είδει αποχαιρετισμού, δίνοντας την ευκαιρία και στα μέλη της ομάδας να πουν από κοντά το δικό τους «ευχαριστώ» στους πολίτες της Καβάλας που αποτέλεσε μια ακόμα στάση, ενώ η Ελλάδα είναι η 7η χώρα από την οποία περνάει η «ειρηνευτική παρέλαση».

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε εδώ ή στο site της ομάδας εδώ.