6th Kavala AirSea Show: Άλλη μια εμβληματική συμμετοχή από την Αεροπορία Στρατού (βίντεο)

Το 1ο Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού κλείνει 45 χρόνια «ζωής» και το... γιορτάζει στους ουρανούς της Καβάλας συμμετέχοντας στη διοργάνωση με 2 Huey και 12μελή αποστολή

Άλλη μια ακόμα σελίδα της σύγχρονης, αυτή τη φορά, αεροπορικής Ιστορίας της Ελλάδας θα γραφτεί στο Kavala AirSea Show, καθώς στη διοργάνωση του 2017 θα συμμετάσχει το 1ο Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1ο ΤΕΑΣ), το οποίο κλείνει φέτος 45 χρόνια δράσης στους ελληνικούς ουρανούς.

Η πρώτη μονάδα πολεμικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού θα γιορτάσει αυτή την ιστορική στιγμή συμμετέχοντας στην 6η διοργάνωση του Kavala AirSea Show με δύο ελικόπτερα τύπου Huey και 12μελή αποστολή.

45 χρόνια στους ουρανούς της Ελλάδας

Η μονάδα αυτή είναι η πλέον πιο παλιά. Με σύμβολο τον Γρύπα, το 1ο ΤΕΑΣ συγκροτήθηκε αρχικά το 1969 σαν λόχος της ΑΣ με 10 ελικόπτερα στην Πάχη Μεγάρων. Εκεί έμεινε 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου όπου και συγκροτήθηκε σαν ΤΕΑΣ μέχρι το 1978. Από εκεί και πέρα η προμήθεια των 40 ελικοπτέρων HU-1U ανάγκασε την υπηρεσία λόγω της πολυπλοκότητας να χρειαστεί χώρους και υπόστεγα κι έτσι μεταφέρθηκε από την Νέα Ιωνία Βόλου στο Στεφανοβίκειο.

Στα 46 χρόνια με βάση το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου η μονάδα του 1ου ΤΕΑΣ έχει συμπληρώσει πάνω από 170.000 ώρες πτήσεως και πέρασε πάνω από τα μήκη και τα πλάτη όλου του Ελλαδικού χώρου. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μονάδα πήγε στην Αλβανία, στην βόρια Ήπειρο και στο Κοσσυφοπέδιο όπου εκεί έμεινε για 2 χρόνια. Ο τελευταίος σταθμός ήταν η Κύπρος.

Όσον αφορά τα Huey και τη «γέννηση» της Μονάδας, γράφει ο Δημήτρης Σαμπάνης:

«Ξημέρωμα του 1969. Η Αεροπορία Στρατού των Όπλων και των Σωμάτων, ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στον τομέα των τακτικών μεταφορών και στη μετέπειτα εξέλιξή της.

»Είμαστε στον μήνα Ιανουάριο 1969. Στο χώρο του 25ου Συνεργείου Επισκευών, στο αεροδρόμιο της Πάχης, ο πυρετός έχει ανέβει εδώ και λίγες εβδομάδες. Κιβώτια ξεφορτώνονται από τα φορτηγά με προέλευση τον Πειραιά, που περιέχουν ατράκτους, στροφεία και λοιπά υλικά. Οι συναρμολογήσεις ξεκινούν από το πρωί μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας και τις λοιπές υποχρεώσεις και συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυχτα.

»Τα πρώτα συναρμολογημένα UH-1H που ανήκουν στη ΣΑΣ (Iroquois κατά την Bell, Huey κατά τον Αμερικανικό Στρατό), χωρίς τα ελληνικά call signs και τα εθνόσημα, μόνο με τα μαύρα προειδοποιητικά, σταθμεύουν αρχικά στην πίστα που βρίσκεται μπροστά από την παλιά λέσχη. Ουσιαστικά στο χώρο που είναι μετά την είσοδό του στρατοπέδου ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ και ελαφρώς προς τα δεξιά, όπως μπαίνει κάποιος.

»Από εκεί εκτελούν τις πρώτες δοκιμές αποδοχής. Γρήγορα τα 10 πρώτα Huey (ΕΣ601-ΕΣ610) παίρνουν τη θέση τους στις πίστες και στον αέρα του κύκλου του αεροδρομίου. Σε λίγο διάστημα αρχίζουν να οργώνουν τους Ελληνικούς Ουρανούς (…)».

Παρεμπιπτόντως, σημειώνουμε ότι το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 12:00 η διοργάνωση του 6th Kavala Air Sea Show & Pageo Flying Day συμμετέχει και «συστήνεται» στο κοινό της “Greek Travel Show 2017” στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Helexpo Maroussi.

Παρακολουθήστε παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο που… προετοιμάζει το έδαφος για το τι θα δούμε στους ουρανούς της Καβάλας από τη 12μελή αποστολή του 1ου ΤΕΑΣ.

Φωτογραφίες: Kavala AirSea Show