Η Καβάλα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτογραφίες και βίντεο)

Εκατοντάδες πολίτες, Πόντιοι και μη, γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας, παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017-Κλίμα συγκίνησης κατά τη λαμπαδηφορία, αλλά και συνθήματα κατά Φίλη και Μπουτάρη

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με επίκεντρο την πλατεία Ελευθερίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση των Ποντιακών Συλλόγων του Νομού Καβάλας στο Άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου» και με την λαμπαδηφορία προς την πλατεία Ελευθερίας, όπου κρατώντας δάδες και πανό, δεκάδες Πόντιοι τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους, ευχήθηκαν να μην υπάρξει ξανά άλλη σφαγή σαν αυτή που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου, ενώ φώναξαν και συνθήματα κατά του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη στάση που κράτησαν απέναντι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Δρ. Νίκο Μιχαηλίδη-καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημίου Princeton ΗΠΑ και τους σύντομους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργου Γραμμένου, που παρευρέθηκε εκ μέρους της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φιλόσογλου.

«353.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν όχι για κάτι που έκαναν ή υποστήριζαν, αλλά απλά γι’ αυτό το οποίο ήταν, Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη τους και να δουλεύουμε με κάθε τρόπο ώστε να αναγνωριστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης η γενοκτονία των Ποντίων», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μέρα μνήμης και πένθους, μια μέρα που μας διδάσκει πως πρέπει να πορευόμαστε στο μέλλον, ενωμένοι και χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν και οι Εφιάλτες και οι προδότες εντός κι εκτός των τειχών να μείνουν για πάντα στη λήθη της Ιστορίας».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τραγούδια και χορούς του Πόντου από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Καβάλας.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης θα συνεχιστούν στην Καβάλα και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις από Ποντιακούς Συλλόγους σε διάφορα σημεία του Νομού (διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).

Δείτε παρακάτω βίντεο από την λαμπαδηφορία των Ποντιακών Συλλόγων.