«Ο καπνός αλλιώς» στο Μουσείο Καπνού Καβάλας-Gourmet γεύσεις με άρωμα… καπνού (φωτογραφίες)

Εκδήλωση για τις εναλλακτικές χρήσεις του καπνού με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017-Από τη θεωρία στην... πράξη, με τον κόσμο να έχει την ευκαιρία να δει και να δοκιμάσει τα παράγωγα του καπνού σε διάφορα πεδία

Με περιήγηση στα απομεινάρια της Εβραϊκής Κοινότητας της Καβάλας και μια ημερίδα για τις εναλλακτικές χρήσεις του καπνού, ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) συμμετείχαν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017.

Η ημέρα εορτασμού των Μουσείων έχει οριστεί από το ICOM (International Council of Museum) η 18η Μαΐου. Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν περιήγηση στα απομεινάρια της Εβραϊκής Κοινότητας στην Καβάλα σε 12 σημεία της πόλης, με τίτλο «Η παρουσία των απόντων» και με αφετηρία το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Καβάλα την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 (πολιτιστική περιήγηση: Κομνηνός Απότας, Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας).

Το δεύτερο μέρος των δράσεων περιελάμβανε εκδήλωση με τίτλο «Ο καπνός… αλλιώς»-Εναλλακτικές χρήσεις του καπνού: φαρμακευτική, κοσμετολογία, γαστρονομία, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο Μουσείο Καπνού του δήμου Καβάλας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Απόστολος Καλύβας (Ερευνητής, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»), ο οποίος μίλησε για τη «Βελτίωση του καπνού ως εργαλείο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων», η Σίσσυ Ρακιτζή (πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας), η οποία αναφέρθηκε στη «Φαρμακευτική χρήση του καπνού», η Παυλίνα Ιορδανοπούλου (Γεωπόνος-Τεχνολόγος, Αρωματοθεραπεύτρια), η οποία μίλησε για την «Εφαρμογή του καπνού στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία» και ο Νικόλαος Φωτιάδης (Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα καπνά στη σύγχρονη γαστρονομία».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Μιχάλης Σαχσαμάνογλου.

Ο κόσμος που παρευρέθηκε στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα προϊόντα του καπνού που δεν… καπνίζονται, αλλά τρώγονται ή χρησιμοποιούνται για την καθημερινή υγιεινή, με τις gourmet γεύσεις του κ. Φωτιάδη με βάση τον καπνό να προσελκύουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο υγιεινό και εύγευστο είναι να… τρως τον καπνό μέσα από εξαιρετικές συνταγές.

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας