Καβάλα: Βλήμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στον Άγιο Σίλα

Το ανακάλυψε ιδιώτης στο οικόπεδό του την ώρα που καθάριζε τα χόρτα...

Το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017, ιδιώτης ιδιοκτήτης οικοπέδου στον Άγιο Σίλα Καβάλας, στο ύψωμα Βασιλάκη, ανακάλυψε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού του οικοπέδου που εκτελούσε με τη βοήθεια εκσκαφικού μηχανήματος, ένα παλιό και σκουριασμένο βλήμα! Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία με τη σειρά της έστειλε σήμα στον Ελληνικό Στρατό για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί του Στρατού από την 387 ΠΑΠ Μονάδα στα Κύργια Δράμας οι οποίοι και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα βλήμα πυροβολικού 6 ιντσών (μήκους 45-50 εκ. περίπου και βάρους 45 κιλών περίπου) του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βλήμα βρέθηκε σχεδόν επιφανειακά, σε βάθος που δεν ξεπερνούσε τους 20 πόντους από την επιφάνεια, ενώ επίσης δεν είχε βληθεί!

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017, στο οικόπεδο βρέθηκαν εκ νέου οι πυροτεχνουργοί του ΕΣ, άνδρες της Ασφάλειας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για κάθε ενδεχόμενο. Η επιχείρηση απομάκρυνσης του βλήματος ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι!

Οι πυροτεχνουργοί μετέφεραν το (εν δυνάμει) επικίνδυνο εύρημα στο πεδίο βολής του Κοκκινοχώματος όπου και πραγματοποιήθηκε η καταστροφή του με τη μέθοδο της ελεγχόμενης έκρηξης σύμφωνα με το πρωτόκολλο.