Στο «πόδι» όλη η Καβάλα ενάντια στα νέα διόδια με «μπροστάρη» την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να ακουστεί το αίτημα «όχι άλλα διόδια στην Καβάλα» μέχρι την Αθήνα ζήτησαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαΐου στην Εγνατία Οδό

Συνέντευξη Τύπου εν είδει καλέσματος έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης 30 Μαΐου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας οι εκπρόσωποι ορισμένων εκ των φορέων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης του νέου σταθμού διοδίων στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (διαβάστε λεπτομέρειες για τη συγκέντρωση εδώ).

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και οι επικεφαλής των δημοτικών δημοτικών παρατάξεων Συμπαράταξη Πολιτών και Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση Άρης Βέρρος και Βαγγέλης Παπάς αντίστοιχα, ενώ την στήριξή του εξέφρασε με τηλεφώνημά του και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας.

Όπως είπε η δήμαρχος, «τον τελευταίο καιρό η εταιρία “Εγνατία Οδός” ετοιμάζεται να βάλει δεύτερα διόδια στα όρια του Νομού Καβάλας, πολύ κοντά στην πόλη, στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. Πρέπει να σημειώσουμε πως η Αλεξανδρούπολη τώρα θα αποκτήσει τα πρώτα της διόδια, η Ξάνθη δεν έχει κανένα, έχει ένα μόνο η Κομοτηνή και εμείς αποκτάμε το δεύτερο κατά σειρά. Η κατανομή φαίνεται ότι είναι παντελώς άνιση. Από τη άλλη σκοπεύουν να το τοποθετήσουν πάνω από το Περιγιάλια στον χώρο της Εγνατίας, μετά από όλες τις διακλαδώσεις και διασταυρώσεις που γίνονται μετά τα  φανάρια, με πρόσβαση και έξοδο μέσω της Νέας Καρβάλης και κατεύθυνση προς την ίδια τη πόλη.

»Πέρυσι η Καβάλα έζησε μια πολύ άσχημη κατάσταση όταν έπεσαν τα πρανή πάνω στην Εγνατία Οδό και οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν πολύ καιρό, ζήσαμε την κατάσταση να περνούν οι νταλίκες μέσα από τη πόλη, εμείς είμαστε που ζούσε την ατέλεια της Περιμετρικής της Καβάλας, εμείς είμαστε που ζήσαμε στην πόλη μας το να ανοίγουν οι δρόμοι κάτω από τα πόδια μας γιατί είναι σχεδιασμένη σε εποχές που δεν είχαν υπολογιστεί τέτοιου είδους φορτία.

»Αρνούμαστε κατηγορηματικά να δεχτούμε όλο αυτό τον συγκοινωνιακό φόρτο μέσα από την πόλη, αρνούμαστε εξ’ αρχής τα ίδια τα διόδια, δε μας καλύπτει η δικαιολογία ότι ψηφίστηκε το 2014 με υπουργική απόφαση, αλλά είχαν όλο τον χρόνο μπροστά τους να το ακυρώσουν. Φαίνεται όμως για να ικανοποιήσουν ορισμένες άλλες περιοχές, φορτώνουν την περιοχή της Καβάλας για να ελαφρύνουν άλλες περιοχές. Αυτό δε θα είναι μόνο καταστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, αυτό θα είναι η καταστροφή του τουρισμού μας, δεδομένου ότι οι Θεσσαλονικείς προκειμένου να έρθουν στην Καβάλα, θα περνούν 4-5 διόδια και η οικονομική επιβάρυνση θα τους κάνει να το σκέπτονται ξανά και ξανά.

»Ζητώ απ τους Καβαλιώτες, άσχετα με τον πολιτικό χώρο που ανήκουν, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, γιατί πρέπει με δυναμισμό να δείξουμε προς την κεντρική διοίκηση ότι δεν δεχόμαστε άλλες επιβαρύνσεις».

Ο κ. Μαρκόπουλος από την πλευρά του, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Καβάλας και του Νομού, προκειμένου να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια που έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής στην πόλη και με το περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές περιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κακή εξέλιξη και από την άλλη έχει να κάνει και με τις επιπτώσεις που προκαλούνται στον τουρισμό και σε όλους τους τομείς.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και θέλω να πω πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα πως από την παρουσία του κόσμου εξαρτάται και η εικόνα που θα εκπέμψουμε ως Καβάλα», δήλωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κ.κ. Σιμιτσής, Παππάς και Βέρρος, οι οποίοι κάλεσαν τους δημότες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο θα επιβαρυνθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καβάλας και κυρίως στο πόσο θα πληγεί η οικονομία και η τουριστική εικόνα από την τοποθέτηση των νέων διοδίων.