«Κατέβασε μπάρες» η Καβάλα στα νέα διόδια στην Εγνατία Οδό (φωτογραφίες)

Περίπου 500 και πλέον άτομα συγκεντρώθηκαν στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου ενώ οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο για νέο σταθμό διοδίων-Χάος στην πόλη από το ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου

Περίπου 500 άτομα βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017 στο 476ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Άσπρης Άμμου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέου μετωπικού σταθμού διοδίων, ενώ ο δρόμος έκλεισε για περίπου 45 λεπτά, από τις 17:00 ως και τις 17:45 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν από τον Δημοτικό Κήπο με λεωφορεία του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ που διατέθηκαν δωρεάν για τη μεταφορά των πολιτών στο σημείο της συγκέντρωσης, ενώ η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων έφτασαν στο σημείο με ιδιωτικά μέσα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των αυτοκινητιστών-ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, παρατάσσοντας τα περίπου 60 και πλέον φορτηγά παραπλεύρως του δρόμου, η παρουσία των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της πόλης, ενώ κάτι παραπάνω από εμφανής ήταν και η παρουσία αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, το οποίο εκπροσώπησαν σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πάντως, η πλειοψηφία των παρισταμένων αποτελούνταν από τους απολυμένους της ΒΦΛ και τους εργαζόμενους στην Καβάλα Oil, δίνοντας τον παλμό των συνθημάτων και μετατρέποντας τη συγκέντρωση σε πραγματική φωνή διαμαρτυρίας.

Στις… επάλξεις της συγκέντρωσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, αλλά και οι δήμαρχοι Καβάλας και Νέστου Δήμητρα Τσανάκα και Βαγγέλης Τσομπανόπουλος αντίστοιχα, οι οποίοι τόνισαν ότι η δημιουργία νέων διοδίων και δη σε εκείνο το σημείο, θα επιφέρει πλήγμα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στην τουριστική εικόνα της Καβάλας και ευρύτερα στην οικονομική ζωή του τόπου.

Μάλιστα, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο-πολιτικό και κυρίως νομικό-να μη γίνουν τα νέα διόδια, ενώ η κ. Τσανάκα τόνισε ότι αν προχωρήσει το σχέδιο του νέου σταθμού διοδίων, οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα επιλεγεί ακόμα και ο δρόμος της Δικαιοσύνης, σε έσχατη περίπτωση.

Χάος στους δρόμους της Καβάλας

Πάντως οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έβαλαν-άθελά τους προφανώς-στο κλίμα τους Καβαλιώτες σχετικά με το πως θα είναι η πόλη αν γίνουν τα διόδια και περνάνε τα φορτηγά και οι νταλίκες που θέλουν να τα αποφύγουν μέσα από την Καβάλα, κάτι που έγινε για όση ώρα ήταν κλειστός ο δρόμος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και όλα τα βαρέα οχήματα διέσχισαν την πόλη, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο για περίπου μια ώρα.