Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Σκέψεις και συμβουλές από τον Αλέξη Πολίτη

Για χρόνια στο «τιμόνι» του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και Διδακτορικός Antismoking Researcher ο γιατρός εξηγεί γιατί το τσιγάρο είναι δύσκολος αλλά όχι ανίκητος εχθρός

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου και το 2017 η μάστιγα που λέγεται κάπνισμα εξακολουθεί να μαίνεται, παρά την κρίση και την αύξηση των τιμών στα τσιγάρα.

Ο για χρόνια στυλοβάτης του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και Διδακτορικός Antismoking Researcher Αλέξης Πολίτης, εξηγεί με ένα συνοπτικό άρθρο γιατί ο… εχθρός είναι δύσκολος αλλά όχι ανίκητος και γιατί το κάπνισμα είναι νόσος και προτρέπει τους ασθενείς να προσφύγουν στους ειδικούς.

Μάλιστα ο ίδιος «ποντάρει» στην αντικαπνιστική Παιδεία από μικρή ηλικία, εξ ου και οι πολλές ενημερωτικές δράσεις του σε σχολεία του Νομού Καβάλας.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Αλέξη Πολίτη και επικεντρωθείτε στις συμβουλές του ειδικού γιατρού.

Ο μεγαλύτερος εχθρός που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος σήμερα.

Mέρα σημαντική, μέρα ορόσημο για όλους εμάς που έχουμε ταχθεί από μεράκι, από αγάπη και από αγνή επαγγελματική συνείδηση στον δύσκολο αγώνα κατά του μεγαλύτερου εχθρού που γνώρισε πότε ο άνθρωπος, του άθλιου τσιγάρου.

Σαν στυλοβάτης του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και σαν Διδακτορικός Antismoking Researcher, έχω διανύσει αναρίθμητα χιλιόμετρα αγώνα, αγωνίας, επιτυχιών, δυσκολιών και λίγων ευτυχώς απογοητεύσεων στην μακρά αντικαπνιστική διαδρομή. Αν έπρεπε σε δύο κουβέντες να περιγράψω τα πορίσματα στα οποία εμπειρικά και επιστημονικά κατέληξα όλα τούτα τα χρόνια, θα επέλεγα τα εξής:

1. Το τσιγάρο είναι πολύ δύσκολος εχθρός. Μα όχι ανίκητος. Δυστυχώς τα ποσοστά υποτροπής, ακόμα και μετά από επιτυχή διακοπή, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης. Συνεπώς η μάχη με τη νικοτίνη (την πανίσχυρη εξαρτησιογόνο ουσία του τσιγάρου-10 φορές περισσότερο από την ηρωίνη) είναι διαρκής, αέναη και δύσκολη. Πολλές φορές φαντάζει με την αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ, αλλά όλοι ξέρουμε ποιος την κέρδισε στο τέλος, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

2. Ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών. Τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά όταν η προσπάθεια διακοπής γίνεται οργανωμένα-ΟΛΙΣΤΙΚΑ-σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος (70% μεγαλύτερες πιθανότητες από την ατομική προσπάθεια). Τα νεότερα αντικαπνιστικά σκευάσματα είναι πέρα για πέρα ασφαλή με λίγες ή/και σπάνιες συνήθως παρενέργειες. Μην τα φοβηθείτε. Ρωτήστε. Επισκεφθείτε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Κάντε ένα δώρο ζωής στους εαυτούς σας.

3. Η αντικαπνιστική παιδεία, το αντικαπνιστικό πνεύμα δεν πρέπει να εξαντλείται σε εορταστικές ημέρες μία φορά το χρόνο εν είδει φωτοβολίδας και φυσικά πρέπει να αλλάξουμε ηλικιακή ρότα όλοι μας. Από το υπουργείο Υγείας μέχρι τον τελευταίο υγειονομικό στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας. Τα παιδιά μας είναι που πρέπει να «μυήσουμε» στον αντικαπνιστικό αγώνα, να τα νουθέτησουμε με αξίες ζωής, αξίες ανεκτίμητες. Το βάρος πρέπει να δοθεί στα νέα παιδιά με ενημερωτικές ομιλίες, μαθήματα στο σχολείο, αντικαπνιστικές δράσεις, παιχνίδια, πρωτοβουλίες και ότι άλλο είναι προς αυτή την κατεύθυνση από τις αίθουσες του Νηπιαγωγείου κιόλας. Είναι καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν και στο antismoking.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω κλείνοντας, τους εκατοντάδες ασθενείς που επισκέφθηκαν το Ιατρείο Διακοπής (συγνώμη παιδιά αλλά το κάπνισμα είναι νόσος), οι οποίοι πολέμησαν με γενναιότητα, σαν παλικάρια σωστά το θηρίο. Και οι περισσότεροι από αυτούς το νίκησαν. Μπράβο φίλοι μου!

Η ζωή είναι ωραία. Σβήστε όλοι το τσιγάρο.
Κανείς μας δεν γεννήθηκε με αυτό στο χέρι.