Η Καβάλα τίμησε τους πεσόντες ναυτικούς μπροστά από το άγαλμα του ναυάρχου Κανάρη (φωτογραφίες)

Κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο με φόντο την επιβλητική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς»

Παρουσία του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου που τέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ναυτικούς στους αγώνες του Έθνους και των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της Καβάλας έγινε η κατάθεση στεφάνων το πρωί της Πέμπτης 1 Ιουνίου 2017 μπροστά στο άγαλμα του ναυάρχου Κανάρη, στην παραλία της Καβάλας.

Καταθέσεις έγιναν από τον υπαρχηγό του Αρχηγείου Στόλου, υποναύαρχο Μικρό Ευθύμιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπό του «βλέμματος» της φρεγάτας «Σαλαμίς» η οποία κατέπλευσε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2017» (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

«Είναι χαρά και τιμή να βρισκόμαστε στην όμορφη πόλη σας ,αυτή την μέρα που είναι μέρα μνήμης για τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και των Ελληνικών Θαλασσών. Είναι άνθρωποι που υπεράσπισαν τα θαλάσσια σύνορά μας, το έργο των οποίων καλούμαστε εμείς οι σύγχρονοι εκπρόσωποί τους να συνεχίσουμε όποτε απαιτηθεί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής του έργου του Πολεμικού Ναυτικού και της καθημερινότητάς μας. Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε σε όσους μας διαβάσουν είναι ότι βρισκόμαστε εδώ για την πατρίδα μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, ώστε αυτή η πατρίδα να συνεχίσει να έχει μέλλον που πρέπει και της αξίζει.

»Μέσα από την διακλαδική αυτή άσκηση στην οποία μετέχουν όλες οι ένοπλες δυνάμεις, στέλνουμε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Η Φρεγάτα “Σαλαμίς” στην οποία είχα την τιμή να είμαι κυβερνήτης τα έτη 2006-2008 είναι η πιο σύγχρονη και νεώτερη Φρεγάτα του Ελληνικού Στόλου και μπορεί να κάνει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις με τις υψηλότερες δυνατότητες. Υπερσύγχρονο είναι και το ελικόπτερο SINOUK στο ελικοδρόμιο του πλοίου, με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ηλεκτρονικά συστήματα κλπ στη Ναυαρχίδα του Στόλου μας», δήλωσε ο υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός.

Η κ. Τσανάκα είπε με τη σειρά της ότι «Είναι μεγάλη τιμή για ‘μας γιατί μετά από πολλά χρόνια μας επισκέπτεται το Πολεμικό Ναυτικό. Οι καβαλιώτες είμαστε ένας θαλασσινός λαός και κοντά στην ναυτοσύνη. Πέρυσι ήρθε το πλήρωμα του “Αβέρωφ” και φέτος ολόκληρη φρεγάτα με τον υπαρχηγό του Στόλου. Για ‘μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ανυπομονώ να βρεθώ με τον ναύαρχο και να μιλήσουμε για την ιστορία της Καβάλας και τους δεσμούς της με το Ναυτικό».

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «Με χαρά υποδεχόμαστε τον υπαρχηγό του Στόλου και ένα από τα κορυφαία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας. Τη φρεγάτα “Σαλαμίς” την βλέπουμε να στέκεται με υπερηφάνεια μέσα στο λιμάνι της Καβάλας. Ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού και η σχέση του με την Καβάλα είναι γνωστή σε όλους. Η παρουσία της εδώ σηματοδοτεί την δυναμική που έχει το Πολεμικό Ναυτικό να καλύπτει τις τέσσερις άκρες του Αιγαίου και ταυτόχρονα την ιδιαίτερη τιμή που κάνει στην Καβάλα».

Την ίδια στιγμή αντίστοιχη εκδήλωση έγινε και στην Αλεξανδρούπολη και η τιμή που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό αφορά όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.