Λαϊκή Συσπείρωση: Παρωδία η διαμαρτυρία για τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Ποτόλιας και Βελισσάρης αμφισβητούν την «ομοφωνία» του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την κινητοποίηση και καλούν τον λαό να αντιδράσει

Για υποκρισία και «θέατρο» κατηγορεί τόσο τη Διοίκηση όσο και τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στον δήμο Καβάλας η Λαϊκή Συσπείρωση, αποκαλώντας την κινητοποίηση ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού που διοργανώθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) μία… «εκτονωτική εξόρμηση στα βουνά»!

Ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Ποτόλιας και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας Παναγιώτης Βελισσάρης που υπογράφουν τη σχετικά ανακοίνωση καλούν τον λαό της πόλης και του Νομού να ξεσηκωθεί και να μην επιτρέψει σε κανέναν να του στερήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, ενώ αντιτίθενται και στην ιδιωτηκοποίηση της Εγνατία Οδός ΑΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας.

Εμπαίζουν τον λαό!

«Ομόφωνα πράγματι, όλες οι παρατάξεις που δρουν στο Δήμο Καβάλας (φασιστικές, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και «αριστερές»), εκτός Λ.Σ., αποφάσισαν, σε περίοδο μαυρίλας για το λαό να παίξουν με τον πόνο του οργανώνοντας, εκτονωτικές εξορμήσεις στα γύρω βουνά της πόλης, με στόχο το διόδιο (!), την ώρα που δέχονται την ιδιωτικοποίηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, έχουν αποδεχθεί να κατασκευασθούν και να υπάρχουν σε αυτήν διόδια και σε κάθε περίπτωση η χρήση της να γίνεται έναντι αντιτίμου.

Για το συγκεκριμένο διόδιο (!) ζητούν (;) να μετακινηθεί σε άλλο σημείο, έξω από τα όρια του Νομού Καβάλας, να πάει δηλ. σε άλλο Νομό, ή να εφαρμοστεί άλλο, ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης διοδίων.

Η ομοφωνία τους ακόμα μια φορά μας βρήκε απέναντι, στάση που δικαιώνεται από όσα έγιναν και όσα προβλήθηκαν ως αιτήματα χθες.  Όλοι τους ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο και συμφωνούν σε όλα τα θέματα που αφορούν τους μεγάλους αυτοκινητρόδρομους και γενικότερα τις συγκοινωνίες.

Μας χωρίζουν διεκδικήσεις-θέσεις, όπως η ακύρωση της πώλησης της Εγνατίας και η ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση του λαού σε αυτήν και σε όλα τα δίκτυα και τις συγκοινωνίες, καθώς οι τακτικές που ακολουθούν των ψευτοαγώνων και μεγαλοστομιών, που, μεταξύ άλλων, δίνουν την δυνατότητα στους δημαγωγούς «της πρώτης φοράς αριστεράς» να καμώνονται ότι παίρνουν το μέρος του λαού και της λεγόμενης «τοπικής κοινωνίας», ενώ, όπως δείχνει και η ανοικτή πληγή των λιπασμάτων, των συμβασιούχων καθαριότητας κ.ο.κ., δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από εργαλεία εξειδικευμένης και λεπτής χειραγώγησης. Υπάρχει πια αρκετή εμπειρία από τέτοιους τοπικούς αγώνες και το πώς τους εκμεταλλεύτηκαν οι αστοί πολιτικοί, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, τότε που του δόθηκε η δυνατότητα να καβαλήσει τρακτέρ και να το παίξει επαναστάτης…

Για εκείνους που θα ήθελαν η ομοφωνία να περιλαμβάνει και μας, ας προσέξουν ότι η Διοίκηση του Δήμου και οι συνεργαζόμενες με αυτήν λοιπές παρατάξεις, που δεν υιοθέτησαν ούτε μία λέξη από την δική μας προσέγγιση και τοποθέτηση, παρόλο που κατατέθηκε έγκαιρα στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα, καθώς και ότι τα περισσότερα μέσα είτε αποσιώπησαν είτε διαστρέβλωσαν τις θέσεις μας.

Όμως έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε τον τοίχο αποσιώπησης και διαστρέβλωσης.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο και άλλες υπηρεσίες, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση μαζί με τους εργοδότες τους, οι συμβασιούχοι που εμπαίζονται, οι άνεργοι και οι απολυμένοι που συχνά σέρνονται σε τέτοιες εκδηλώσεις, γενικότερα ο δοκιμαζόμενος λαός της Καβάλας, δεν έχει να κερδίσει τίποτε από τέτοιες παρωδίες.

Υπάρχει μια διαφορετική πολιτική που η Λ.Σ. καταθέτει στον ίδιο το λαό της Καβάλας: Ο λαός μας έχει δικαίωμα να κινείται σε δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους γιατί τους έχει πληρώσει και συνεχίζει να τους πληρώνει π.χ. με τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, τους τεράστιους άμεσους και έμμεσους φόρους, στα καύσιμα και άλλους τρόπους.

  • Καλούμε τον λαό της Καβάλας, να πει ένα μεγάλο όχι στα νέα διόδια και σε κάθε σύστημα ηλεκτρονικής βεβαίωσης και καταβολής διοδίων.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν όλα τα υπάρχοντα διόδια, να ακυρωθεί η πώληση της Εγνατίας και η ιδιωτικοποίησή της .

Αυτή η πολιτική πρόταση μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί, αρκεί να φύγουν από τη μέση αυτοί που τους ονομάζουν σωτήρες, οι  κηφήνες δηλαδή και άχρηστοι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοκατασκευαστές, τραπεζίτες, εφοπλιστές και το σύστημά τους, αν αναλάβει το μέλλον του ο ίδιος ο λαός».