Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: Ο λόγος στους νέους-Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν και πώς

Ένα τριήμερο συνέδριο 14-17 Ιουλίου 2017 στην Καβάλα με σκοπό την προώθηση της ανάμειξης των νέων στη διαμόρφωση μιας νεανικής ατζέντας για την Καβάλα και της εξοικείωσής τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ένα από τα σημεία των καιρών, που προκαλεί με τη σειρά του περαιτέρω διόγκωση των ήδη υφιστάμενων μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, είναι η απαξίωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και ευρύτερα η απαξίωση της πολιτικής η οποία έχει ταυτιστεί με τα κόμματα και όχι με την εν γένει ετυμολογική και νοηματική της αξία, ήτοι τη συμμετοχή στα κοινά.

Με γνώμονα την παραπάνω διαπίστωση, μια ομάδα νέων εμπνεύστηκε μια προσπάθεια με την ονομασία «Διάλογος», όπου στην ουσία πρόκειται για ένα τριήμερο συνέδριο-προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη 14-17 Ιουλίου 2017, με τη στήριξη του δήμου Καβάλας, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας) και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Στο συνέδριο οι νέοι θα κληθούν να συζητήσουν και να καταλήξουν σε προτάσεις που αφορούν καθημερινά ζητήματα της πόλης, αφού αναλάβουν ένα ρόλο, με κεντρικό άξονα έναν κοινωνικό διάλογο και συζητώντας επί θεμάτων που αφορούν άρρηκτα την κοινωνία της Καβάλας.

Μέσα από το εγχείρημα αυτό επιχειρείται η εξοικείωση των νέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ένταξή τους σε μια πολιτική διαδικασία ζύμωσης μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικότητας και αλληλεπίδρασης, η περαιτέρω ανάμειξή τους στη διαμόρφωση μιας νεανικής ατζέντας για την Καβάλα και η βελτιστοποίηση των νεανικών διαδικασιών εκμάθησης και συμμετοχής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η φετινή προσομοίωση συνασπίζεται γύρω από το σύνθημα «πολυχρωμία-πολυφωνία». Μέσω αυτού, επιδιώκεται η σύζευξη και παράθεση δημιουργικών απόψεων από νέους με διαφορετική οπτική για τα κοινά της Καβάλας μέσα από έναν υγιή πολιτικό συναγωνισμό ιδεών.

Τα παραγόμενα αποτελέσματα του συνεδρίου, ιδανικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια δεξαμενή σκέψης για την επίλυση των σύγχρονων τοπικών προβλημάτων της Καβάλας, ενώ η συμμετοχή των ενδιαφερομένων δε βαρύνεται με κάποιο κόστος.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται να συζητήσουν για θέματα της καθημερινότητας και να εξοικειωθούν με τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ βεβαίωση συμμετοχής θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες που δεν απουσίασαν σε κάποια από τις συνεδριάσεις.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα του Διαλόγου εδώ ή στη σελίδα στο facebook εδώ, ενώ τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε εδώ.