ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017: Ξεκινάνε την Τετάρτη 14 Ιουνίου έχοντας φέτος επίκεντρο τον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουλίου, για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας

Η 104η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας είναι αφιερωμένη στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του και τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017 έχουν ως επίκεντρο το έργο του και τη συνεισφορά του στην πόλη.

«Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας, ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε την ελευθερία. Τον Ιούνιο του 1913 οι Καβαλιώτες αντίκρισαν με δάκρυα στα μάτια την ελληνική σημαία να κυματίζει στα πλοία του ελληνικού ναυτικού. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του γένους διατηρούσαν μέσα από τα σχολεία της ελληνορθόδοξης κοινότητας την προσμονή για τη λευτεριά.

»Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Κρητικός, που ήρθε στην Καβάλα και με τον λόγο και τα ποιήματά του κρατούσε το φρόνημα ψηλά. Ήταν ο εθνικός ποιητής της Μακεδονίας και ο δήμος Καβάλας τιμά τη μνήμη του ποιητή στα φετινά “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου 2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι θα βρεθεί στην Καβάλα και ο εγγονός του Ιωάννη Κωνσταντινίδη για να τιμηθεί από τον δήμο για την προσφορά του παππού του, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος θα τιμήσει και όλους όσοι συνέδραμαν στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.

Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας με την έκθεση σπάνιων φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της Καβάλας πριν από το 1913 του δικηγόρου-μουσικού Γιώργου Κωνσταντινίδη και ολοκληρώνονται στις 3 Ιουλίου 2017.

Ο ίδιος, δε, δήλωσε ότι το εν λόγω υλικό «έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Καβάλας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και έρευνας για να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδόσεις τα προηγούμενα χρόνια και εύχομαι να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με τον δήμο Καβάλας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος αυτού του υλικού να δωριθεί στον δήμο Καβάλας.