Στη Νάπολη το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας για τη 2η διεθνή συνάντηση με μαθητές στο πλαίσιο του Erasmus+

Οι 4 μαθητές και οι 2 συνοδοί καθηγητές του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο επιστημονικό και πολιτιστικό πρόγραμμα γυρίζοντας γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί και στο προηγούμενο διάστημα, το 1o ΕΠΑΛ Καβάλας κατά τη διετία 2016-18 συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2-Σχολικές συμπράξεις, με τίτλο “From Science to Art-Robotics Science Center with STEM-A” και κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2016-1-TR01-KA201-034571, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας σημειωθεί για μια ακόμη φορά  ότι το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας την παρούσα σχολική χρονιά συμμετείχε σε τρία εγκεκριμένα προγράμματα Erasmus+ / Δράση ΚΑ2.

Στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας συνεργάζεται με άλλους τρεις ευρωπαϊκούς οργανισμούς από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης: Izmir (Τουρκία), Naples (Ιταλία), Bucharest  (Ρουμανία).

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο του να  κάνει τη διδασκαλία πιο ελκυστική, ευχάριστη, δημιουργική και ενδιαφέρουσα  προς τους μαθητές και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική και αποδοτική με STEM-A συνδυάζοντας δηλαδή με τρόπο πρωτοποριακό και καινοτόμο τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών με την Τέχνη. Ταυτόχρονα οι μαθητές εκπαιδεύονται σε εργαστήρια Ρομποτικής καθώς αξιοποιούνται ενεργητικές και καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που ενεργοποιούν τους μαθητές βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη η 2η διεθνής συνάντηση με μαθητές κατά το διάστημα από 22 ως 26 Μαΐου 2017. Στη συνάντηση το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε από 4 μαθητές του και 2 συνοδούς καθηγητές, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο επιστημονικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εργαστήρια και δράσεις σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος, να επισκεφτούν σχολεία, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, τεχνολογικά πάρκα και εκθέσεις. Ταυτόχρονα ξεναγήθηκαν στην υπέροχη Νάπολη, η οποία είναι  ένα συναρπαστικό μέρος γεμάτο ζωντάνια, μεσαιωνικά κτήρια και παλιές εκκλησίες, κουλτούρα και «ανοιχτούς» ανθρώπους.

Η καρδιά της Νάπολης, το ιστορικό της κέντρο, περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τα ιστορικά της κτήρια, τα στενά δρομάκια και τον αυτοκρατορικό παραλιακό δρόμο του 18ου αιώνα με τη ρομαντική θέα στον Βεζούβιο. Επισκέφτηκαν ακόμη τον αρχαιολογικό χώρο του Ερκολάνο και της Πομπηίας, πολιτείες που θάφτηκαν στις στάχτες του Βεζούβιου, το φυσικό αρχαιολογικό πάρκο και το αστρονομικό παρατηρητήριο της Νάπολης, το  θαλάσσιο πάρκο Gaiola και το διαδραστικό μουσείο Corporea. Επέστρεψαν δε έτοιμοι να μοιρασθούν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες, καθώς και τα οφέλη από τη συγκεκριμένη συνάντηση στο περιβάλλον τους και στην τοπική μας κοινωνία.