Σε… ανεξάρτητη προβολή πλέον η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας-Αποχωρεί από τα κινηματογραφικά πράγματα της πόλης

Με μια εκτενή ανακοίνωση με αιχμές προς πάσα κατεύθυνση εντός ΣΦΓΤ, η ιστορική Λέσχη τη πόλης κάνει λόγο για... αναγκαστική παραίτηση από τη διαχείριση του θερινού κινηματογράφου Ζέφυρου μετά από 8 χρόνια

Με μια ανακοίνωση… λήξης της θερινής περιόδου, πριν καν αυτή αρχίσει, η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ανακοινώνει την αποχώρησή της από τα κινηματογραφικά πράγματα της πόλης, μετά από 8 χρόνια δημιουργικής-ομολογουμένως-πορείας.

Στην ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook της ομάδας, είναι φανερή η δυσανασχέτηση των μελών της με επιλογές της διοίκησης του ΣΦΓΤ, καθώς «χωρίς καμία ενημέρωση, αποφασίστηκε ότι η συνέχεια θα δοθεί σε κάποιους άλλους, διαφορετικής φιλοσοφίας ανθρώπους», όπως αναφέρεται σχετικά, ενώ αφήνονται αιχμές για ανυπόστατες υπόνοιες προς την Κινηματογραφική Λέσχη για οικονομικές ατασθαλίες από μέλη του ΣΦΓΤ.

Το γεγονός, πάντως, είναι ένα: Η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας δε θα είναι φέτος στον Ζέφυρο, με τον ΣΦΓΤ να αναθέτει τη διαχείρισή του κατά το δοκούν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Καβάλας

All Things Come to an End

Αυτή δεν είναι μια ανακοίνωση για την έναρξη της θερινής περιόδου. Είναι μια ανακοίνωση για το φινάλε μιας όμορφης περιόδου, μια ανακοίνωση που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, βρίσκεται όμως στη σελίδα του αγαπημένου μας κινηματογράφου προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, αναρωτιόνται συνεχώς και, τελικά επιθυμούν να μάθουν τι είναι αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Θεωρούμε όμως ότι πριν από όλα, πρέπει να υπάρξει μια μικρή και ανώδυνη αναδρομή.

Πριν από 8 χρόνια δημιουργήθηκε μια ολοκαίνουρια Κινηματογραφική Λέσχη μέσα στο ΣΦΓΤ Καβάλας. Τα μέλη της, φιλότιμοι, εργατικοί και κυρίως νέοι άνθρωποι, αντικατέστησαν ό,τι παλαιικό υπήρχε μέχρι τότε και έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν (χρήματα, χρόνο, διάθεση και ψυχή) έτσι ώστε να στήσουν ένα σινεμά κυριολεκτικά από την αρχή (αφού ούτε καρέκλες δεν κληρονόμησαν). Τα χρήματα βρέθηκαν, ο χρόνος εξοικονομήθηκε και η ψυχή υπήρχε. Το σινεμά στήθηκε, οι παρέες δημιουργήθηκαν και η πορεία είχε ξεκινήσει, χωρίς να ξέρουμε που θα μπορούσε να οδηγηθεί όλο αυτό το εγχείρημα. Ευτυχώς το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια κι έτσι η συναισθηματική δικαίωση ήρθε για να δώσει στα μέλη ακόμα περισσότερη δύναμη για τη συνέχεια.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε σε αυτή την πορεία, γνωρίσαμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο, γνωρίσαμε τον κινηματογράφο ακόμα καλύτερα από αυτό που πιστεύαμε, κυρίως όμως, γνωρίσαμε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας και κάναμε φίλους που ελπίζουμε να μείνουν για καιρό (λίγη προσπάθεια θέλει μόνο, όπως και το κάθε τι στη ζωή).

Κάπως έτσι η Λέσχη έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Ένας ζωντανός οργανισμός, μια ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής Τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία ασταμάτητων δράσεων. Οι ταινίες φυσικά έχουν πάντα σημασία. Το έργο των δημιουργών ήταν αυτό που δίνει ώθηση, αφορμή για δημιουργία και πείσμα για να είμαστε και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό.

Από οικονομικής απόψεως, τα πράγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Μέσα από την απόλυτη διαφάνεια, τη λογιστική εποπτεία και την αυστηρή τήρηση των βιβλίων (τα οποία ελπίζουμε να υπάρχουν και στο μέλλον), κανείς δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει το παραμικρό αφού ακόμα και τα μικροποσά που ξοδεύονταν, επενδύονταν στον ίδιο τον κινηματογράφο, με τα αντίστοιχα, ευλαβικά κρατημένα, παραστατικά τους. Αυτό δεν είναι μόνο γεγονός που φαίνεται στο ταμείο και τα βιβλία του ΣΦΓΤ αλλά δίνεται και ως απάντηση σε όσους καλοθελητές προσπάθησαν να κατηγορήσουν τα μέλη για ατασθαλίες ή οικονομικές απολαβές (ναι, υπήρχαν και αυτοί αλλά μεταξύ μας, αυτοί υπάρχουν πάντοτε και παντού).

Τo μεγαλύτερο φυσικά όφελος μιας τέτοιας προσπάθειας, δεν ήταν το οικονομικό αλλά η αναγνώριση της Κινηματογραφικής Λέσχης Καβάλας ως μια από τις πιο ουσιαστικές και ενεργές Λέσχες της χώρας μας-και αυτό είναι που έφερε τα μεγαλύτερα χαμόγελα στα πρόσωπα των μελών.

Φέτος αυτή η ομάδα δεν θα υπάρχει στο θερινό σινεμά. Όχι γιατί δεν το θέλαμε, αλλά γιατί χωρίς συζήτηση και χωρίς καμία ενημέρωση, αποφασίστηκε ότι η συνέχεια θα δοθεί σε κάποιους άλλους, διαφορετικής φιλοσοφίας ανθρώπους (τους οποίους είμαστε οι τελευταίοι που θα τους κρίνουμε-άλλωστε όλοι μας κρινόμαστε, όχι από τα λόγια, αλλά από τις πράξεις και το έργο που αφήνουμε πίσω μας). Φυσικά τα πρόσωπα ΕΧΟΥΝ σημασία και όποιος προσπαθεί να ισχυριστεί κάτι το διαφορετικό, προσπαθεί απλώς να δικαιολογήσει αποφάσεις χωρίς νόημα. Ο Ζέφυρος χωρίς τα πρόσωπα είναι απλώς άδειοι τοίχοι που περιμένουν κάποιον να τους δώσει τη σημασία που τους αξίζει.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια και η τύχη του θερινού κινηματογράφου, όμως με την παρούσα ανακοίνωση, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι o Χρήστος, ο Αλέξανδρος, η Μάγδα, η Γωγώ, η Νατάσα, η Βάλια, η Μυρτώ, η Δήμητρα, ο Γιάννης, η Βούλα, η Χριστίνα, ο Χρήστος, η Γεωργία και όλα τα υπόλοιπα παιδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης (τα οποία δεν χρειάστηκε ποτέ να αυτοπροβληθούν γιατί αυτό δεν έχει σημασία) δεν θα έχουν καμία ανάμειξη με το οτιδήποτε έχει προγραμματιστεί για τη θερινή περίοδο 2017. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο της υπέροχης αυτής πόλης που με τον οποιονδήποτε τρόπο στήριξε την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και όλους όσους ήρθαν στο σινεμά, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν μια ταινία αλλά να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε ένα μέρος που μπορούν να κάνουν φίλους, να μιλήσουν με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και να ανταλλάξουν βλέμματα που θα μετατρέπονται σε χαμόγελα, που θα μετατρέπονται σε αναμνήσεις ενός φωτεινού καλοκαιριού. Ελπίζουμε να το καταφέραμε αυτό.

Εις το επανιδείν.