Παγκόσμια αεροπορική Ιστορία σε πρώτη προβολή στην Καβάλα (Φωτογραφίες, βίντεο)

Πρώτη προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ του Stephen Saunders για το Bristol Scout και άτυπη «πρεμιέρα» και για το 6ο Kavala Air Sea Show & Pageo Flying Day 2017

Πριν από έναν χρόνο, κατά τη διοργάνωση του 5ου Kavala AirSea Show το 2016, η πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στη Θάσο, στο αεροδρόμιο του Καζαβιτίου, εκεί όπου 100 χρόνια πριν, το πρώτο αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί ήταν το Bristol Scout με πιλότο τον παππού του David Bremner, Donald.

Κάπως έτσι ξεκινάει και το 6ο Kavala Air Sea Show & Pageo Flying Day 2017, καθώς το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στον Κινηματογράφο Apollon Cinema της Καβάλας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προβολή του ντοκιμαντέρ «Bristol Scout, Rebuilding History», σε σκηνοθεσία Stephen Saunders.

Το ντοκιμαντέρ «διηγείται» την ιστορία του Bristol Scout, του ιστορικού διπλάνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ανακατασκεύασε ο David Bremner και το οποίο έκανε την πρεμιέρα του την Τρίτη 11 Απριλίου 2017 στο Λονδίνο (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), σε μια εκδήλωση-γκαλά με πολλές «υψηλές» παρουσίες που έστρεψε τα «φώτα» επάνω στην Ιστορία αλλά και την περιοχή μας, αφού εκτός από την εντυπωσιακή ρέπλικα του Scout, στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «πρωταγωνιστεί» και η Θάσος μέσω του Kavala AirSea Show, ενώ στο πρώτο η κατασκευή του διπλάνου που συνολικά, μαζί με τη σχετική έρευνα, κράτησε 15 συναπτά έτηΑξίζει να σημειωθεί ότι το σπικάζ του ντοκιμαντέρ έχει γίνει από τον δημοφιλή Βρετανό ηθοποιό Robert Llewellyn.

Δείτε κάποια χαρακτηριστικά καρέ του ντοκιμαντέρ παρακάτω.

Η προβολή έγινε παρουσία του Stephen Saunders, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, μελών της Αεροπορικής Λέσχης «Αριστείδης Μωραϊτίνης», του διευθυντή του Kavala AirSea Show, Σμηνάρχου (Ι) ε.α. Παναγιώτη Γεωργιάδη, του ιστορικού ερευνητή Πασχάλη Παλαβούζη (σ.σ.: Οι κ. κ. Γεωργιάδης και Παλαβούζης εμφανίζονται και στο ντοκιμαντέρ) και μελών της Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας, ενώ την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στις 20:00 στον Κινηματογράφο Apollon Cinema η προβολή θα επαναληφθεί και θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Φωτογραφίες από την ιστορική πτήση του διπλάνου στο πλαίσιο του 5ου Kavala AirSea Show, αλλά και ιστορικές μαρτυρίες του Ανθυποπλοίαρχου Francis Donald H. Bremner, παππού του David Bremner, για το νησί της Θάσου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έχουν καταγραφεί και αρχειοθετηθεί στο Imperial War Museum (Department of Sound Records) στο Λονδίνο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Stephen Saunders, όσο και ο David Bremner, θα παρακολουθήσουν από κοντά το 6ο Kavala AirSea Show (30 Ιουνίου-1 και 2 Ιουλίου 2017), ενώ μέχρι τότε θα απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές-που αλλού-σε ένα μέρος γνώριμο και πλέον, οικείο για εκείνους, στον Πρίνο της Θάσου, δίπλα στο αεροδρόμιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο ενέπνευσε, ουσιαστικά και το εγχείρημα της κατασκευής του Bristol Scout.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Bristol Scout, Rebuilding History» Stephen Saunders, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του μετά το πέρας της εκδήλωσης

Δείτε παρακάτω τα δύο trailer για το ντοκιμαντέρ, με το δεύτερο να αφορά ειδικά την πτήση του David Bremner στη Θάσο το 2016.