Η σημαία του θωρηκτού «Αβέρωφ» κυματίζει στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Ανήμερα της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ύψωσε τη σημαία του ιστορικού πλοίου στο μνημείο πεσόντων δίπλα στις Καμάρες

Αήμερα της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς, ύψωσε το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017 στον ιστό μπροστά από τις Καμάρες, πλησίον του παλιού μνημείου πεσόντων, στο χώρο όπου για πρώτη φορά αναγνώστηκε η επίσημη διαταγή κατάληψης της Καβάλας από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που σηματοδότησε την απελευθέρωση της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, την ελληνική σημαία του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ που δωρίθηκε πέρυσι στον δήμο Καβάλας από τον ίδιο τον κυβερνήτη του πλοίου.

Τη σημαία μετέφεραν με πομπή μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας, ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές κατά την έπαρση της σημαίας και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Στις δηλώσεις της η δήμαρχος μετά το πέρας της τελετής είπε: «Σήμερα με μια λιτή τελετή τιμήσαμε τους προγόνους μας, τιμήσαμε και τους ανθρώπους που ήρθαν για να μας απελευθερώσουν. Σήμερα είναι η μέρα της απελευθέρωσης της Καβάλας, 26 Ιουνίου. Εδώ υψώσαμε την σημαία που μας έδωσε πέρυσι ο κυβερνήτης του θωρηκτού “Αβέρωφ” κάτι που για ‘μας σημαίνει πολλά, γιατί το Ναυτικό και αυτό το πλοίο-σύμβολο μας ελευθέρωσε, όπως και τη μισή Ελλάδα.

»Σήμερα υψώσαμε την σημαία στο συμβολικότερο σημείο της Καβάλας που είναι οι Καμάρες, μπροστά στο Ηρώο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες της εποχής εκείνης και που παλαιότερα ήταν στον Δημοτικό Κήπο και μπροστά από τα παλιά Δικαστήρια. Αυτό γιατί όταν το άγημα του “Αβέρωφ” έφτασε στη πόλη, ήρθε σ’ αυτόν το χώρο και από ένα μπαλκόνι των παλιών Δικαστηρίων, ύψωσαν την ελληνική σημαία και απηύθυνε λόγο στον καβαλιώτικο λαό ο Ναύαρχος Κριεζής, εκπροσωπώντας τον Κουντουριώτη. Πάνω στην οδό Κουντουριώτη σήμερα συμβαίνουν όλα αυτά που για εμάς τους καβαλιώτες έχουν μεγάλη αξία».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την τελετή.

Φωτογραφίες:

Λάσκαρης Τσούτσας