Συνέδριο Ιστορίας φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της Καβάλας την περίοδο 1835-1918

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 25-27 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία με βασική «πρώτη ύλη» τα αρχεία τα οποία δώρισε στον δήμο Καβάλας η οικογένεια Αστεριάδη

Συνέδριο Ιστορίας με άξονα την ιστορική περίοδο της Καβάλας από το 1835, έτος συστάσεως του ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα έως το 1918 που είναι η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πραγματοποιηθεί 25-27 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία.

Μια μεγάλη πηγή για όλο αυτό το συνέδριο είναι τα φωτοτυπημένα αρχεία τα οποία δώρισε στον δήμο Καβάλας η οικογένεια Αστεριάδη και τα φωτοτύπησε ο Γεώργιος Αστεριάδης που είναι δωρητής του δήμου, όπως και όλη η οικογένειά του. Αποτελούν εξαιρετική πηγή για μια εποχή για την οποία πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε.

Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που ασχολούνται με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της περιοχής να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες επιστημονικές τους εργασίες που θα είναι η συνέχεια των  επιτυχημένων συνεδρίων που έχουν διοργανωθεί κατά καιρούς από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, τον δήμο Καβάλας και το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας του Νίκου Ρουδομέτωφ, ενώ ο κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Κινημάτων

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων συνέταξε μια λίστα με Καβαλιώτες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται και δουλεύουν εντός και εκτός Ελλάδας. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση μέσα στην Καβάλα όλων αυτών των Καβαλιωτών και θα τους ζητηθεί να βοηθήσουν τη γενέτειρα πόλη τους με οποίο τρόπο μπορούν: Αξιοποίηση και ανάδειξη της βιβλιογραφίας για την περιοχή, εκδόσεις βιβλίων, διπλωματικές εργασίες κλπ. Παράλληλα, το Συνέδριο έχει στόχο να μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Σκοπός της Διοίκησης του δήμου Καβάλας είναι ο πλούτος αυτών των γνώσεων που θα κατατεθεί στο Συνέδριο, να γίνει κτήμα της νέας γενιάς. Το συνέδριο προγραμματίζεται να γίνει 24-25-26 Νοεμβρίου του 2017 και θα είναι ανοικτό στην επιστημονική κοινότητα και σε ερευνητές που θέλουν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις εργασίες τους.

Έχουν ήδη συσταθεί Επιστημονική, Οργανωτική και Τιμητική Επιτροπή. Με απόφασή του το ΔΣ θα τιμηθεί την πρώτη μέρα του Συνεδρίου ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του και τη ζωή του με την καταγραφή, ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορίας αυτού του τόπου. Μέγιστη τιμή στον Νικόλαο Ρουδομέτωφ που εδώ και δεκαετίες με τη δημιουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου τιμά την Καβάλα, διαφυλάττει την ιστορία, αναδεικνύει ανθρώπους και γεγονότα, ενώ θα είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ποιοι θα συμμετέχουν στις Επιτροπές

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανακοίνωσε τα ονόματα αυτών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή τα οποία προτάθηκαν από τον δήμο κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιουλίου 2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Προτάθηκαν οι: Κεκρίδης Ευστάθιος, Αγγελούδη Σαπφώ, Παπαδόπουλος Στρατής και Μαλαμίδου Δημητρία.

Στην Οργανωτική Επιτροπή οι: Ρουδομέτωφ Νικόλαος, Απότας Κομνηνός, Χιόνης Κωνσταντίνος, Λωλίδης Βασίλης, Γκουλούση Σταυρούλα και Κουμανίδου Κατερίνα.

Στην Τιμητική Επιτροπή προτείνεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος ή αντ’ αυτού ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Μαρκόπουλος Θόδωρος, η δήμαρχος Καβάλας Τσανάκα Δήμητρα, ο Αστεριάδης Δημήτριος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Μητρόπουλος Αθανάσιος, ο συγγραφέας Βασιλικός Βασίλειος και ο Βαρβούνης Εμμανουήλ.

Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης στην αναφορά του είπε ότι η Καβάλα  τα τελευταία χρόνια στερήθηκε από τα επιτυχημένα συνέδρια που έγιναν από τον 1977. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα τα εν λόγω συνέδρια και τη σκυτάλη πήρε ο κ. Ρουδομέτωφ όπου έκανε άλλα τρία συνέδρια τις χρονιές 2001-2005 και 2009, ενώ το 2013 δε μπόρεσε να το παρουσιάσει το συνέδριο λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τελευταία ο Γεώργιος Αστεριάδης, κινούμενος κι αυτός από υπερβάλλοντα ζήλο, αγόρασε πάρα πολλά βιβλία τα οποία παραχώρησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και φωτοτύπησε πολλά έγγραφα από τα γενικά αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Αθήνας. Όλα αυτά τα είχε σε φακέλους που τους εμπιστεύτηκε στο κ. Χιόνη να τα δουλέψει και να τα παραδώσει στο Ιστορικό Μουσείο Καβάλας. Αυτό και έπραξε….

«Αυτό το αρχείο περιέχει πλήθος στοιχείων που διαφωτίζουν την νεώτερη ιστορία της Καβάλας από το 1935 μέχρι το 1918. Προσωπικά πιστεύω ότι εργάζονται και μπορούν να παρουσιάσουν με τεκμηριωμένες εργασίες άτομα του επιστημονικού προσωπικού που θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Ήδη μέχρι τώρα δήλωσαν 8 άτομα. Πιστεύω ότι θα μαζευτούν 40 ντόπιοι περίπου. Αν βάζαμε έναν τίτλο “Η ιστορία  της Καβάλας από αρχαίους χρόνους μέχρι την νεώτερη εποχή” θα συγκεντρώνονταν πάνω από 100 σύνεδροι. Εμείς όμως θέλαμε την νεώτερη ιστορία που διαφωτίζεται από την αλληλογραφία των υποπρόξενων της Καβάλας. Ιδιαίτερα αυτή η ταραγμένη περιοχή με τις διενέξεις των Καβαλιωτών πάντα κατέτρωγαν τα σπλάχνα του έθνους. Αυτά πρέπει να έρθουν στο φως, όπως πρέπει να έρθουν και άλλα στοιχεία, όπως οι οικογένειες που έκαναν δωρεές στην πόλη της Καβάλας για να γίνουν σχολεία, νοσοκομείο και άλλα κοινωφελή ιδρύματα», δήλωσε ο ιστορικός.