ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας: Πάνω από 90.000 σχολικά γεύματα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο

Οι μαθητές 9 Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας έγιναν κοινωνοί μιας επιτυχούς σύμπραξης του υπουργείου Εργασίας, της Εθνικής Τράπεζας, του ΚΟΙΣΠΕ, του τομέα Ψυχικής Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, του Νοσοκομείου και πολλών συλλόγων

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Νομού Καβάλας-ΚΟΙΣΠΕ τον Ιούλιο του 2016 επιλέχθηκε από το υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει πιλοτικά προγράμματα για τα «Δωρεάν Σχολικά Γεύματα» σε δεύτερη φάση, ως επιπρόσθετη ενισχυτική δράση στο πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που υλοποιούν 30 δήμοι στη χώρα.

Το ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουλίου 2017 πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση, ενώ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από το αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με αφορμή την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος «Δωρεάν Σχολικά Γεύματα Καβάλας 2016-2017» σε 9 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Εκ μέρους του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας παραβρέθηκε ο πρόεδρος -διευθυντής και συντονιστής ψυχίατρος του προγράμματος Μιχάλης Σωτηρίου και ο Δρ Κοινωνικής Οικονομίας, Διευθυντής Προγραμμάτων Αντώνης Κώστας, η πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου Καβάλας κ. Δημητρακάκη, η αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστας Μπαντίκος και η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΕΦΕΤ κ. Δαυίδ, καθώς και εκπρόσωποι αρκετών κοινωνικών συλλόγων και ομάδων της Καβάλας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρίου, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, της Εθνικής Τράπεζας και του ΚΟΙΣΠΕ, του τομέα Ψυχικής Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας και του Νοσοκομείου Καβάλας, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε εντός του Ιανουαρίου 2017.

Σημειώνεται ότι τα σχολικά γεύματα προωθούν την απαραίτητη και ορθή διατροφή εξασφαλίζοντας στα παιδιά ενέργεια και θρεπτικά συστατικά συμβάλλοντας στην καλή σωματική και νοητική λειτουργία και στην ανάπτυξη, βάζοντας θεμέλια της καλής υγείας. Παράλληλα, με το κοινό γεύμα στο σχολείο ενισχύεται η κοινωνικότητα, η ομαδικότητα, και η ψυχική υγιεινή. Βοηθούν επίσης να τεθούν οι βάσεις της μεσογειακής διατροφής δημιουργώντας αντίληψη για την αξία του σπιτικού γεύματος.

Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία ενός νέου εθνικού συστήματος ασφάλισης, βασισμένο σε ολοκληρωμένες δράσεις όπως είναι το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα στην Καβάλα ανερχόταν στο ποσό των 290.000 ευρώ για το διάστημα Δεκεμβρίου του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017. Το σύνολο των δωρεάν γευμάτων που προσφέρθηκαν στους μαθητές ήταν περίπου 90.000, ενώ μεγάλη ήταν και η συμβολή πολλών εταιριών, ανθρώπων της Καβάλας, συλλόγων και οργανισμών που εργάστηκαν για την προετοιμασία και την υλοποίηση του έργου.