ΤΕΙ ΑΜ-Θ: Καταγγελία για παράνομη «έξωση» φοιτητών λόγω Cosmopolis

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιαζόμενων του Ιδρύματος κάνει λόγο ακόμη και για… προπηλακισμούς διαμαρτυρόμενων φοιτητών!

Το φεστιβάλ Cosmopolis πλησιάζει, ωστόσο φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τους πάντες… θετικά. Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΤΕΙ ΑΜ-Θ καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να φύγουν, παίρνοντας και τα πράγματά τους, καθώς ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ συμφώνησαν να φιλοξενηθούν εκεί οι αποστολές των χωρών που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, κάτι που έγινε και το 2016.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιαζόμενων στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ καταγγέλλει, μάλιστα, ότι ορισμένοι εκ των φοιτητών δέχτηκαν και επίθεση, λεκτική και σωματική, από πρακτικάριους της τεχνικής υπηρεσίας προκειμένου να «πειστούν» να φύγουν από τις εστίες, ενώ στηλιτεύουν και το γεγονός ότι τα μέλη των ξένων αποστολών που θα πάρουν μέρος στο Cosmopolis δίνουν… αντίτιμο προκειμένου να μείνουν σε κάποιο δωμάτιο των εστιών σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους τους φοιτητές.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία των φοιτητών

Για 2η συνεχόμενη φορά, φέτος στην πόλη της Καβάλας διοργανώνεται το έθνικ φεστιβάλ COSMOPOLIS, μετά από διακοπή 8 χρόνων. Ένα «σημαντικό» πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Καβάλας, που φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες οι οποίοι συμμετέχουν στα δρώμενα του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας, που μαζί με τον δήμο και την σύγκλητο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, αποφάσισαν στο πλαίσιο φιλοξενίας φολκλορικών συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ COSMOPOLIS, να παραχωρηθούν οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στον δήμο, για την προσωρινή στέγασή τους.

Με την βεβιασμένη αποχώρηση των φοιτητών, υπάλληλοι του δήμου θα επισκευάσουν μικρές ζημιές που έχουν τα δωμάτια (μόνο βρύσες και λάμπες διότι για τις σοβαρές φθορές που έχουν τα δωμάτια ούτε λόγος) για να είναι έτοιμα να δεχτούν τους φιλοξενούμενους, αδιαφορώντας για το αν οι φοιτητές που είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν την δυνατότητα να κάνουν μερική η ολική μετακόμιση των προσωπικών τους αντικείμενων.

Πολλές φορές μάλιστα κάποιοι σπουδαστές, όταν πήγαν να ενημερωθούν και να διαμαρτυρηθούν για την προκείμενη κατάσταση, η αντίδραση της διευθύντριας και των συνεργατών της ήταν πολύ επιθετική και χωρίς καμία πρόθεση ευγενούς διαλόγου, γεγονός που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις να απειληθούν φοιτητές και να υπάρξουν συγκρούσεις και διαπληκτισμοί.

Να τονίσουμε εδώ, ότι από επικοινωνία που είχαμε με τους ίδιους τους φιλοξενούμενους του φεστιβάλ, τα φοιτητικά δωμάτια των εστιών νοικιάζονταν έναντι χρημάτων και οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με την γεωγραφική θέση που είχαν (θέα).

Το γλυκό ήρθε και έδεσε με μια μικρή δόση για το ποιοι είναι οι λόγοι που έγινε όλη αυτή η παράνομη συμφωνία μεταξύ του δήμου και της συγκλήτου του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, νομιμοποιώντας αυτήν την διαδικασία, επικολλώντας το νόμο [Ν.4009/11 <<Δομή, λειτουργία, και διασφάλιση της ποιότητας του σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων ιδρυμάτων>>. ΦΕΚ195/τΆ/06-09-2011) άρθο 8 παρ. 20 εδ ιζ όπως ισχύει.].

Ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για περιπτώσεις προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ή φοιτητών των προγραμμάτων Erasmus. Καμία σχέση δηλαδή με την «φιλοξενία» των αλλοεθνών συνανθρώπων μας.