Ιδιοκτήτες ακινήτων στο Περιγιάλι: Προβληματισμός και έκκληση στον δήμο Καβάλας να δώσει λύση

Ανοιχτή συζήτηση και ψήφισμα από τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Τρύφωνος Καβάλας με αφορμή το θέμα της επίδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα-«Καμπανάκι» στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση

Σε ανοιχτή συζήτηση προσκάλεσε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 στην πλατεία Νέων Εργατικών Κατοικιών ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Τρύφωνος Καβάλας τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην ενταχθείσα στο Σχέδιο Πόλης περιοχή του Περιγιαλίου με θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κύρωση της Πράξης εφαρμογής.

Τα μέλη του Συλλόγου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνέταξαν ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την αγωνία τους για την επίδοση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα και για το τι πραγματικά θα συμβεί με τα χρήματα και τα ακίνητά τους, ενώ θέτουν και μια σειρά ερωτημάτων, όπως για το αν βεβαιωθούν αυτές οι «οφειλές» στην Εφορία, δημιουργώντας ένα νέο είδος υπερχρεωμένων πολιτών κι αν θα προχωρήσει ο δήμος Καβάλας σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των ίδιων του των πολιτών.

Κατά τη σύσκεψη, στην οποία εκτός από τους ιδιοκτήτες παρέστη και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, αποφασίστηκε να επιδοθεί το ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, με του ιδιοκτήτες να ζητάνε από τον δήμο Καβάλα να πάρει θέση σε ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών εδώ και χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω το ψήφισμα του Συλλόγου

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, πως αυτό για το οποίο αδημονούσαν για πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Περιγιαλίου, δηλαδή η επέκταση του Σχεδίου Πόλης, θα είχε μια τόσο αρνητική εξέλιξη.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, που είναι κάτοικοι όλων των περιοχών της Καβάλας, ζουν επί σχεδόν ένα χρόνο με τον φόβο της επίδοσης των περίφημων χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα και με την άγνοια για το τι πραγματικά θα συμβεί με τα χρήματα και τα ακίνητά τους.

Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό σε καιρούς τεράστιας οικονομικής κρίσης, όχι μόνο να σου αφαιρούν ένα καθόλου αμελητέο κομμάτι της δικής σου γης, της γης των προγόνων σου, αλλά και να σου επιβάλλουν ένα δυσθεώρητο και παράλογο για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής, χρηματικό τίμημα.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κάποιος τι θα συμβεί στην συνέχεια. Θα βεβαιωθούν αυτές οι «οφειλές» στην Εφορία, δημιουργώντας ένα νέο είδος υπερχρεωμένων πολιτών; Αν ναι, πότε θα συμβεί αυτό και τι θα σημαίνει; Θα προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των ίδιων του των πολιτών; Όσα χρήματα έχουν ήδη συγκεντρωθεί, για ποιο σκοπό θα διατεθούν; Υπάρχουν μελέτες για τα απαραίτητα έργα υποδομής; Αν ναι, είναι επικαιροποιημένες; Αν είναι, γιατί τα έργα δεν ξεκίνησαν ακόμα;

Ο Σύλλογός μας εκφράζοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που διαμαρτύρεται και αγωνιά, εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας να δείξει εμπράκτως το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος.

Ζητούμε:

  1. Να γίνει μια προσπάθεια επικαιροποίησης των τιμών επί των οποίων υπολογίστηκε η εισφορά σε χρήμα, με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, αν αυτό είναι εφικτό και είναι προς όφελος των ιδιοκτητών.
  2. Να ανασταλεί ή να μην επιβληθεί για εύλογο και σίγουρα αρκετό χρονικό διάστημα η καθ΄οιονδήποτε τρόπο βεβαίωση των χρηματικών οφειλών και τα ενδεχόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
  3. Να υπάρχει ελαστικότητα της Διοίκησης ως προς όλες τις σχετικές με την Πράξη Εφαρμογής προθεσμίες, όπως για παράδειγμα με την προθεσμία μετατροπής της εισφοράς χρήματος σε γη.

Αντιλαμβανόμαστε πως ο Δήμος Καβάλας ενήργησε, ακολουθώντας πιστά το γράμμα του Νόμου. Είμαστε, όμως, πεπεισμένοι πως διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, ώστε με εξίσου νόμιμο τρόπο, να διορθώσει αυτή την άδικη, αβέβαιη και προβληματική κατάσταση.