Εκμετάλλευση Ασημακοπούλου: Νέα αιφνιδιαστική πρόταση από τον Στρατό και στη μέση ο… Μουζάλας

Για πρώτη φορά προτείνεται η συνεκμετάλλευση με τον δήμο, μια εξέλιξη που αλλάζει άρδην τα δεδομένα-Τι σκέφτεται η δήμαρχος, πως απαντάει στην πρόταση του Στρατού και πως επηρεάζει το θέμα η φιλοξενία των προσφύγων

Για το τι συμβαίνει με το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, ήτοι με την εκμετάλλευσή του και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς μίλησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον ALPHA Radio 88,6 και στον Νίκο Χαζαρίδη, λέγοντας αντί προλόγου ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται πολλές ενέργειες που δεν έγιναν γνωστές ευρέως για να προωθηθεί ο φάκελος του δήμου Καβάλας. Νέο δεδομένο η συνεκμετάλλευση και οι προϋποθέσεις αυτής της συνεκμετάλλευσης, ένα σενάριο που δεν απορρίπτει καταρχάς η δήμαρχος και ζητά να ακουστούν και οι απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως σημείωσε η κ. Τσανάκα, κάθε φορά που πηγαίνει στην Αθήνα επισκέπτεται τους Στρατηγούς. «Υποτίθεται πως μου ζήτησαν μια χρηματοοικονομική μελέτη την οποία έκανα και τους την πήγα. Αυτήν τη φορά η απάντηση ήταν ότι το στρατόπεδο το προτείνουν για συνεκμετάλλευση με τον δήμο. Έμεινα κατάπληκτη από αυτή την εξέλιξη και δεν είχα απάντηση να τους δώσω. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε με το Δημοτικό Συμβούλιο.

»Ρώτησα για το στρατόπεδο Παύλου Μελά με ποιόν τρόπο δόθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης και μου απάντησαν πως το αντάλλαγμα ήταν 80 μονοκατοικίες σε μια καινούργια περιοχή που χτίζεται. Με αντάλλαγμα σε γη δηλαδή. Εμείς βέβαια είχαμε αντάλλαγμα σε γη και δη πολεοδομημένη πάνω απ το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, προτείνοντας μάλιστα να βρουν επενδυτή και να το κάνουν ξενοδοχείο. Δε ζήτησαν αυτή την φορά περισσότερα ή λιγότερα πράγματα, απλά ζήτησαν να εκμεταλλευτούν όλο το στρατόπεδο. Το θέμα έτσι αλλάζει τελείως. Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά.

»Αυτή την στιγμή έχει περάσει ενάμιση μήνας από τότε που πήγα στην Αθήνα και επειδή προέκυψαν πιο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της φιλοξενίας των προσφύγων στο Ασημακόπουλου, πρέπει να συνεννοηθώ με τον κ. Μουζάλα για το τι προτίθεται να κάνει, αν θα σταματήσει να φέρνει πρόσφυγες και μέχρι πότε θα φιλοξενούνται. Γιατί έχουμε και πληροφορίες πάνω σ’ αυτό το θέμα τις οποίες θα ανακοινώσω αργότερα αφού συζητήσω με τον υπουργό.

»Τίποτα δεν είναι δεδομένο, είναι θέμα που πρέπει να συζητήσουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις. Δε λέω όχι σε όλα αυτά, αλλά δεν λέω και ναι. Θέλουμε να δούμε τους όρους και ομολογώ πως αυτό είναι κάτι καινούργιο, όμως σ’ αυτό το στρατόπεδο που υπάρχουν πρόσφυγες πρέπει να δούμε το θέμα πιο προσεκτικά.

»Το στρατόπεδο δεν ανήκει στο υπουργείο αλλά στο Ταμείο Στρατού. Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα υπάρχει νόμος από το 2016. Αλλά εδώ πρώτη φορά μου ανέφεραν τη συνεκμετάλλευση και μάλιστα αιφνιδιάστηκα. Σκέφτηκα πως όλα αυτά τα έκανα εγώ γιατί όταν πήγα στην Αθήνα για το παλιό νοσοκομείο ζήτησα συνεκμετάλλευση.

»Θα πρέπει να δούμε επίσημες προτάσεις γιατί μπορεί να αλλάξουν οι γνώμες. Τώρα μπαίνει και το θέμα της Κοζάνης που είναι ένα από τα θέματα που βλέπει ο Πρωθυπουργός. Όπου και αν πηγαίνει στην Περιφέρεια,  κλείνει και από ένα στρατόπεδο. Εδώ δεν ήρθε ακόμα. Ή που δε θα μας δώσουν τίποτα τελικά ή όταν ετοιμαστούν να μας δώσουν, τότε θα έρθουν», ανέφερε η κ. Τσανάκα.