Στο Νοσοκομείο με Ηπατίτιδα Α δύο εργαζόμενοι στην Καβάλα Oil-Προληπτικές εξετάσεις σε όλο το προσωπικό της εταιρίας

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνει ο Διοικητής του ΓΝΚ Τάσος Καρασαββόγλου - 10 τα κρούσματα στην Καβάλα από την αρχή του 2017

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύονται –εκτός κινδύνου– εδώ και λίγες μέρες δύο εργαζόμενοι στην Καβάλα Oil (ο ένας εκ των δύο απασχολείται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας όντας υπάλληλος εργολαβικής εταιρίας) που νοσούν από τον ιό της Ηπατίτιδας Α. Η εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο χτύπησε «καμπανάκι» στον Όμιλο της Energean Oil & Gas με τη Διοίκηση να δίνει την εντολή σε όλους τους εργαζόμενούς της να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις.

Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στο KAVALA POST ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου. Οι δύο εργαζόμενοι νοσηλεύονται σε ειδικό, απομονωμένο θάλαμο εντός της Ρευματολογικής Κλινικής και υπογραμμίζεται ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο για τη ζωή τους, αφού η Ηπατίτιδα Α θεραπεύεται με την κατάλληλη αγωγή και δεν είναι θανατηφόρα.

«Η απομόνωση των ασθενών που νοσούν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι μεταδοτικός και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικής φύσεως», σημείωσε ο κ. Καρασαββόγλου, συμπληρώνοντας πως «ήδη έχει ενημερωθεί τόσο η Επιτροπή Λοιμόξεων του Νοσοκομείου μας και η Διεύθυνση Υγιεινής όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Οι δύο εργαζόμενοι θα νοσηλευτούν για ακόμη μία εβδομάδα για προληπτικούς λόγους.

Άμεσα αντανακλαστικά από την εταιρία

Με το που έγινε γνωστή η κατάσταση της υγείας των δύο εργαζομένων της, η Διοίκηση της Energean Oil & Gas, σε συνεννόηση με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, κανόνισε να «περάσει» από εξετάσεις όλο το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν αμέσως και ήδη έχουν δώσει το «παρών» στο Νοσοκομείο σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 250 που είναι στο σύνολο.

Ο Διοικητής του ΓΝΚ μάς εξηγεί τη διαδικασία: «Υποβάλλουμε τους εργαζόμενους που έρχονται σε εξετάσεις για να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο έχουν αντισώματα στον οργανισμό τους. Εάν δεν έχουν, τότε προχωράμε σε εμβολιασμό. Εάν, ο μη γένοιτο, κάποιοι νοσούν από τον ιό, αυτοί θα νοσηλευτούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει άλλο περιστατικό».

Να σημειωθεί ότι η Energean έχει ήδη προγραμματίσει το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 να μεταβεί ιατρός μικροβιολόγος στο γεωτρύπανο για να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις στο προσωπικό που, λόγω βάρδιας, δεν μπορεί να «βγει» έξω.

Ανησυχία για την «επανεμφάνιση» της Ηπατίτιδας Α – 10 τα κρούσματα μόνο στην Καβάλα!

Η Ηπατίτιδα Α είναι μια παλιά, σχεδόν… «ξεχασμένη» αρρώστια. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αρχίζει να «επανεμφανίζεται» στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές του έτους, μόνο στο Νοσοκομείο της Καβάλας έχουν νοσηλευτεί 10 περιστατικά! 

Το θέμα ανησυχεί την Ιατρική Κοινότητα της χώρας, με τους επιστήμονες μέχρι στιγμής να μην έχουν βρει τα αίτια της «αναβίωσης» ενός τόσο σπάνιου ιού. Να σημειωθεί ότι πλήθος κρουσμάτων έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες όχι μόνον στην Καβάλα αλλά και σε όλη την Ελλάδα!

Ωστόσο, επισημαίνεται για ακόμη μία φορά, δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας αφενός γιατί η νόσος, παρά την «έξαρση» που σημειώνεται, παραμένει σπάνια και αφετέρου γιατί είναι 100% ιάσιμη.